Vuonna 2023 kirjeitä ja kortteja jaetaan vain kolmena päivänä viikossa

Teksti: Hannele Laitinen, Lähde: STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 09.05.2022

Postilaki muuttuu vuonna 2023. Postia jaetaan jatkossa vain kolmena päivänä viikossa. Muutokset vaikuttavat myös sanomalehtien jakeluun ja postin jakelupäiviin.

Suomen valtio omistaa Postin. Postin työntekijät jakavat postia eli kirjeitä, kortteja, sanomalehtiä ja mainoksia kaikkialla Suomessa. 

Postilakiin suunnitellaan muutoksia. Postin jakelun muutokset alkavat vuonna 2023, jos eduskunta hyväksyy uuden postilain.

Postin jakelun muutokset vaikuttavat ihmisten lähettämien kirjeiden ja korttien jakeluun sekä sanomalehtien jakeluun. Lisäksi muutokset vaikuttavat postin jakelupäiviin eli siihen, minä päivinä Postin työntekijät jakavat postia ihmisille.

Ihmisten lähettämiä kirjeitä ja kortteja jaetaan vain kolmena päivänä viikossa

Nykyään Postin työntekijät jakavat ihmisten lähettämiä kirjeitä ja kortteja viitenä päivänä viikossa. Kirjeiden ja korttien lähettäminen on kuitenkin vähentynyt paljon, koska ihmiset lähettävät toisilleen enemmän sähköisiä viestejä. Sähköisiä viestejä lähetetään esimerkiksi tietokoneilla ja puhelimilla. 

Ihmisten lähettämien kirjeiden ja korttien vähäisen määrän vuoksi, Posti haluaa jakaa kirjeitä ja kortteja harvemmin. Se tarkoittaa, että vuonna 2023 Postin työntekijät jakavat ihmisten lähettämiä kirjeitä ja kortteja viiden päivän sijaan vain kolmena päivänä viikossa. 

Yritysten lähettämien kirjeiden ja laskujen jakelu pysyy vuonna 2023 samanlaisena kuin nyt. 

Sanomalehtien jakajat voivat vaihtua harvaan asutuilla alueilla 

Vuonna 2023 sanomalehtiä jaetaan harvaan asutuilla alueilla eli kaupunkien ulkopuolella kuten nykyään, viitenä päivänä viikossa. Sanomalehtien jakajat voivat kuitenkin muuttua.  

Tällä hetkellä Postin työntekijät jakavat sanomalehdet harvaan asutuilla alueilla kaikkina viitenä päivänä viikossa. Vuonna 2023 Postin työntekijät jakavat sanomalehdet vain kolmena päivänä viikossa eli samanaikaisesti kuin ihmisten lähettämät kirjeet ja kortit. 

Sanomalehtiä jakavat yritykset siis kilpailevat keskenään harvaan asutuilla alueilla siitä, ketkä saavat jakaa sanomalehdet kahtena päivänä viikossa. Tämän vuoksi sanomalehtien jakajat voivat muuttua harvaan asutuilla alueilla kahtena päivänä. 

Jos jollekin alueelle ei löydy kilpailussa uutta sanomalehtiä jakavaa yritystä, jakavat Postin työntekijät sanomalehdet edelleen viitenä päivänä viikossa.

Vuonna 2023 sanomalehtien jakelu pysyy tiheään asutuilla alueilla eli kaupungeissa ja taajamissa samanlaisena kuin nyt. Postin työntekijät jakavat sanomalehdet tiheään asutuilla alueilla joka päivä.

Postin jakelupäivät voivat muuttua 

Vuonna 2023 Posti päättää itse jakelupäivät eli viikonpäivät, jolloin Postin työntekijät jakavat postia ihmisille. Posti kertoo jakelupäivät ihmisille hyvissä ajoin ennen jakelupäivien muutosta. 

Esimerkiksi tiheään asutuilla alueilla eli kaupungeissa ja taajamissa Postin työntekijät jakavat postia vuonna 2023 vuoropäivinä. Vuoropäivinä tehtävä jakelu tarkoittaa, että postia jaetaan saman kaupungin eri alueille eri päivinä. Postin työntekijät jakavat postia jo nyt vuoropäivinä esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. 

Harvaan asutuilla alueilla eli kaupunkien ulkopuolella postin jakelupäivät suunnitellaan muilla tavoilla. Siellä ei käytetä vuoropäivinä tehtävää jakelua vuonna 2023.

Kaikkien edellä kerrottujen postin jakelun muutosten tavoitteena on 30 miljoonan euron säästöt.

Yksi kommentti artikkeliin ”Vuonna 2023 kirjeitä ja kortteja jaetaan vain kolmena päivänä viikossa”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)