Koulutuksen säästöt huolestuttavat Haavistoa

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Kaisa Kaatra
Uutinen julkaistu: 16.03.2016

Pekka Haavisto on kansanedustaja ja tunnettu poliitikko. Hän toimii myös kansainvälisissä rauhanvälitystehtävissä.

– Se on hyvä yhdistelmä. Kansanedustajan työ antaa hyvän kuvan siitä, mitä suomalaiset kokevat. Suomen hyvinvointiyhteiskunnan mallia on hyvä käyttää esimerkkinä maailmalla.

Haavisto sanoo, että hän on huolestunut Suomen hallituksen päätöksistä säästää opetuksesta ja koulutuksesta.

– Uusia taitoja pitäisi juuri nyt kehittää. Erityisen huolissani olen siitä, että nuoret tutkijat suuntaavat yhä enemmän ulkomaille. Joidenkin alojen huippututkimus saattaa kadota Suomesta kokonaan.

– Olen toki huolissani myös Suomen taloudellisesta tilanteesta. Jokin tekijä hidastaa kovasti Suomen talouden toipumista verrattuna Ruotsiin tai Saksaan.

Haavisto pitää myös kehitysyhteistyön määrärahojen leikkauksia valitettavana asiana.

– Se vaikeuttaa meidän mahdollisuuksiamme auttaa ihmisiä maailman kriisialueilla. Kun kehitysyhteistyön rahoitusta vähennetään, meidän on entistä vaikeampi puuttua pakolaisongelman alkusyihin paikan päällä.

– Suomessa on ollut aikaisemminkin taloudellisesti vaikeita aikoja, Silloin on kuitenkin pidetty huoli kehitysyhteistyöstä ja humanitäärisestä avusta, Haavisto huomauttaa.

Haaviston mukaan avuntarvitsijat pitää jakaa niihin, jotka tarvitsevat ensisijaisesti turvapaikan ja niihin, joille on järjestettävä turvallinen paluu kotimaahan.

– Suomen erityisasia on itärajan pakolaisongelma. Mielestäni se on asia, joka tulee hoitaa neuvottelemalla Venäjän kanssa. On mahdoton ajatus, että Venäjä on kauttakulkumaa, josta ohjataan ihmisiä Suomeen.

Haavisto muistuttaa, että Suomi on väkilukuun katsoen kantanut vastuunsa pakolaisista.

– Meidän vastuullamme on nyt käsitellä pakolaisten asiat vastuullisesti ja nopeasti.

Pekka Haavisto menestyi hienosti presidentinvaalikampanjassaan vuonna 2012. Hän oli toisella kierroksella presidentti Sauli Niinistön vastaehdokas. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään kahden vuoden kuluttua, vuonna 2018.

Haavisto ei kiellä, etteikö hän ole kiinnostunut ehdokkuudesta.

– Presidentinvaaleista toipuminen vie yllättävän paljon aikaa. Se oli niin iso ja hieno kokemus. On liian aikaista sanoa mitään varmaa asiasta.

3 kommenttia artikkeliin ”Koulutuksen säästöt huolestuttavat Haavistoa”

 1. Jos opetuksesta ja koulutuksesta aletaan säästämään, ei tuloksena ole mitään hyvää.

  Itse ulkomailla asuvana huomaan, että ei sitä osannut vielä suomessa asuessa arvostaa Suomen kolutusjärjestelmää ja muun maalaiset aina kysyvät, että onko huhut Suomen hyvästä kolutuksesta totta. Maine menee siis pitkälle jo tässä asiassa ja siinä ei tulisi säästellä.

  Jos taas opintotukia aletaan leikkaamaan kääntyy vieläkin useampia opiskelija ottamaan lainaa. tänne päätyvät myös opettajat, jos heidän palkoistaan aletaan karsimaan.

  En tiedä paljonko säästöä saadaan, jos lyhennetään opettajien lomia, mutta se kuulostaisi ainakin yhdeltä paikalta, missä voitaisiin kiristää.

  Vastaa
 2. Mielestäni opettajienkaan lomia ei tarvitse leikata. Leikattavaa löytyy varmasti jostain muualta, mutta koulutuksesta niitä ei tulisi ottaa. Se on pitkän tähtäimen virhe.

  Kun opinto lainaa pakotetaan ottamaan maksimi, sortuu yhä useampi nuosi ottamaan lainaa netistä, mikä johtaa isoihin ongelmiin kun yhä isompi osa kansalaisista joutuu luottotiedottomaksi.

  Onneksi leikkauksia nyt karsittiin, mutta silti. Ei leikata jatkossakaan, vaan panostetaan Suomen tulevaisuuteen.

  Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)