Ilmasto vaatii nopeita toimia

Teksti: Betty Marschan, lähteet Yle, IPCC, WWF, Reuters, polarisen.se
Kuva: Lehtikuva / AFP / Patrick T. Fallon
Uutinen julkaistu: 20.04.2023

Maapallon ilmasto kuumenee. YK:n ilmastopaneeli IPCC haluaa, että maailman maat toimivat nopeasti.

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi uuden ilmastoraporttinsa viimeisen osan maaliskuussa. Raportin teko aloitettiin jo vuonna 2018. Raportti on peräti 10 000 sivua pitkä. Yli tuhat tutkijaa on tehnyt raportin. He ovat koonneet tietoa ilmaston kuumenemisesta.

Päästöjä pitää vähentää

Paneelin mukaan maailman maiden täytyy toimia nopeasti, jotta ilmaston kuumeneminen voidaan pysäyttää. Raportissa on yhteenveto, joka on suunnattu kaikille maailman päättäjille.

Raportissa sanotaan, että maapallon keskimääräinen lämpötila ei saa nousta yli 1,5 astetta. Maapallon lämpötila nousee esimerkiksi tehtaiden ja liikenteen päästöjen takia. Näitä päästöjä pitäisi vähentää nopeammin kuin on suunniteltu.

Jäätiköt eivät saa sulaa pois

Maailmassa on 200 000 jäätikköä. Jäätiköitä on kaikissa muissa maanosissa paitsi Australiassa. Jäätikkö tarkoittaa hyvin suurta ja paksua jäämassaa, joka pysyy kesälläkin jäässä.

Jos maapallon lämpötila nousee liikaa, jäätiköt sulavat liian nopeasti ja liian paljon. Jäätiköistä sulanut vesi päätyy meriin, jolloin merenpinta nousee. Silloin monet maailman asuinalueet jäävät veden alle.

Jäätiköt ovat tärkeitä myös siksi, että ne sisältävät makeaa vettä eli juomavettä. Miljoonien ihmisten juomavesi tulee vuoristojen jäätiköistä, jonne vesi on varastoitunut. Jos jäätiköt katoavat, juomaveden ja viljelykasvien kasteluveden saaminen vaikeutuu. Ilmaston kuumenemisen vuoksi myös monet sään ääri-ilmiöt, esimerkiksi tulvat ja kuivuus, ovat yleistyneet ja voimistuneet.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)