Palkkasotilasarmeija Wagner protestoi Venäjällä

Teksti: Maria Österlund, lähteet Yle, HBL
Kuva: Lehtikuva/Roman Romokhov
Uutinen julkaistu: 26.06.2023

Wagner-ryhmä ja sen johtaja Jevgeni Prigožin järjestivät viikonloppuna suuren protestin Venäjällä.

Prigožin ja hänen sotilaansa lähtivät panssarivaunuilla Ukrainasta ja ajoivat kohti Moskovaa. Sotilaiden eteneminen kohti Moskovaa kuitenkin peruttiin myöhään lauantai-iltana.

Jevgeni Prigožin on yksityisen palkka-armeija Wagnerin johtaja. Wagner-ryhmä on taistellut Venäjän puolella Ukrainan sodassa. Wagnerin sotilaat ovat olleet mukana monissa verisissä taisteluissa, esimerkiksi Bahmutin kaupungissa.

Prigožin on arvostellut toistuvasti Venäjän sotilasjohtoa. Hän on myös valittanut, että Wagner-sotilaat eivät saa tarpeeksi aseita ja ammuksia.

Viime perjantaina 23. kesäkuuta Jevgeni Prigožin ilmoitti, että hän vaatii muutosta Venäjän ylimpään sotilasjohtoon. Prigožin ja suuri joukko sotilaita lähti ajamaan panssarivaunuilla kohti Venäjän pääkaupunkia Moskovaa.

Prigožin vaati, että Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov tulevat Donin Rostoviin keskustelemaan hänen kanssaan tai muuten hän johtaa joukkonsa Moskovaan.

Prigožin kutsui protestia marssiksi oikeuden puolesta. Monet venäläiset hurrasivat Wagnerin sotilaille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti lauantaina televisiopuheen. Hän oli hyvin vihainen ja sanoi, että kapinan aloittaneita sotilaita pitää rangaista.

Monet poliittiset asiantuntijat arvelevat, että Prigožinin protesti voi johtaa levottomuuksiin Venäjällä.

Kun Wagnerin ryhmä oli noin 200 kilometrin päässä Moskovasta, he kuitenkin keskeyttivät protestin. Wagnerin johtaja Prigožin sanoi, että marssi peruttiin veristen taistelujen välttämiseksi.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi, että hän puhui presidentti Putinin ja Prigožinin kanssa. Sanottiin, että asiasta oli päästy sopimukseen: Wagnerin sotilaita ei rangaista ja että Prigožin saa muuttaa Valko-Venäjälle.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä varmasti, missä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on nyt tai mitä hänelle tapahtuu. Myös sota Ukrainassa jatkuu, mutta todennäköisesti ilman Wagner-sotilaita.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)