Venäjän laaja dopingin käyttö paljastui

Teksti: Markku Juusola
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 20.07.2016

Hyvin monet venäläiset urheilijat ovat käyttäneet kiellettyjä aineita viime vuosina. Sen takia Venäjä voi jäädä pois Rio de Janeiron olympialaisista.

Venäjä valtio peitteli omien urheilijoiden dopingin käyttöä Sotshin olympialaisissa 2014. Näin kertoo Maailman antidopingtoimiston Wadan raportti.

Raportin laati riippumaton tutkijaryhmä. Raportin mukaan Moskovan dopinglaboratorio suojeli venäläisiä urheilijoita, jotka käyttivät dopingia. Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014 dopinglaboratorio vaihtoi venäläisten dopingnäytteitä. Siksi urheilijat eivät jääneet kiinni testeissä, vaikka he käyttivät kiellettyjä aineita.

Doping tarkoittaa, että urheilija käyttää aineita, jotka parantavat suorituskykyä. Maailman antidopingtoimisto Wada on laatinut listan aineista, joita urheilijat eivät saa käyttää. Urheilijoita testataan virtsa- ja verinäytteillä kilpailuissa ja harjoittelun yhteydessä.

Venäjällä dopingin käyttöä johti urheiluministeriö. Siinä olivat mukana myös turvallisuuspalvelu FSB ja Venäjän antidopingtoimisto Rusada.

Raportin mukaan Venäjä peitteli dopingin käyttöä monissa urheilulajeissa.

Nyt Wada vaatii, että Venäjä suljetaan kaikesta kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Silloin koko Venäjän joukkue suljetaan pois Rion olympialaisista. Kansainvälinen Olympiakomitea päättää asiasta torstaina.

Lähde STT

Yksi kommentti artikkeliin ”Venäjän laaja dopingin käyttö paljastui”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)