Tiina Kivisaari on paralympiakomitean pääsihteeri. Paralympiakomitea on Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n jäsenjärjestö. Se valitsee ja urheilijat paralympialaisiin.

Tiina Kivisaari on paralympiakomitean pääsihteeri. Paralympiakomitea on Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n jäsenjärjestö. Se valitsee ja urheilijat paralympialaisiin.

Vammaisurheilu on vahvassa nousussa

Kivisaari uskoo, että paralympialaiset ja olympialaiset järjestetään myös tulevaisuudessa erillisinä tapahtumina.

– Suomalaiset valitsivat Leo-Pekka Tähden Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmäksi urheilijaksi. Se oli hieno hetki. Olen ylpeä, suomalaiset ovat aika fiksuja, Paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari sanoo. Kivisaaren mukaan vammais- huippu-urheilulla on hyvä noste päällä.

– Saimme Lontoon paralympialaisista kuusi mitalia. Se ei jäänyt huomaamatta. Leo-Pekka Tähden ratakelausta seurasi jopa puoli miljoonaa suomalaista, se on hieno saavutus.

Kansainvälinen Paralympiakomitea teetti kisojen jälkeen tutkimuksen, jonka mukaan joka kolmas britannialainen aikuinen oli muuttanut käsitystään vammaisista ihmisistä kisojen aikana. Brittien mielestä kisat olivat läpimurto, ja vammaisten asema muuttui myönteiseen suuntaan.

Kivisaari muistuttaa, että toisaalta löytyy paljon ihmisiä ja urheilutoimittajia, joiden mielestä vammaisurheilussa on helppo päästä huipulle.

Suomessa suosituinta vammaisurheilua on perinteinen yleisurheilu. Ratakelaus on osa yleisurheilua, ja lajin menestyneitä suomalaisia nimiä ovat Tähden lisäksi Toni Piispanen ja Amanda Kotaja.

– Se on katsojiin uppoava laji, vauhdikas ja jännittävä seurattava.Uskon, että esimerkiksi Amanda on todella vahva Rion paralympialaisissa vuonna 2016.

Hyvin vaikeasti vammainen ihminenkin voi pelata bocciaa tai sokkopingistä.

Kivisaari uskoo, että olympiakisat ja paralympialaiset järjestetään jatkossakin erillisinä tapahtumina.

– Kisojen yhdistäminen olisi valtava urakka, sillä lajeja on molemmissa niin paljon. Entistä tiiviimpää yhteistyötä on kuitenkin luvassa. Olympiakomitea suhtautuu meihin nykyisin ilahduttavan myönteisesti.

Junior Games -kevätkisat järjestetään Kuortaneella 10.–11.4. Para School Day -kiertue vierailee yhdeksässä koulussa huhti-toukokuussa.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.