Suomen jalkapallomaajoukkueessa on pelannut monia maahanmuuttajia. Viime aikoina mukana ovat olleet Roman Eremenko (keskellä edessä), Perparim Hetemaj (takarivi, toinen vasemmalta) ja Lukas Hradecky (ylärivissä oikealla).

Suomen jalkapallomaajoukkueessa on pelannut monia maahanmuuttajia. Viime aikoina mukana ovat olleet Roman Eremenko (keskellä edessä), Perparim Hetemaj (takarivi, toinen vasemmalta) ja Lukas Hradecky (ylärivissä oikealla).

Jalkapallo on maahanmuuttajien suosikkilaji

Jääkiekko on kallis harrastus nuorelle.

Suomen sanotaan olevan nykyisin entistä kansainvälisempi. Suuntaus ei kuitenkaan näytä koskevan ainakaan huippu-urheilua. Maamme urheilun kärkeen on noussut maahanmuuttajia oikeastaan vain jalkapallossa. Kuitenkin maamme viidestä miljoonasta asukkaasta jo viitisen prosenttia on taustaltaan ulkomaalaisia.

Sen sijaan esimerkiksi jääkiekossa ei maahanmuuttajia juuri SM-liigan kentillä näy. Jalkapallo on toki maailman suosituin joukkueurheilulaji. Jääkiekkoa tuskin pelataan monissakaan maahanmuuttajien kotimaista.

– Suurin vaikeus on tietenkin siinä, että jääkiekkoa ei harrasteta maahanmuuttajan lähtömaassa. Laji on sellainen, että sen harjoittelu pitää aloittaa jo hyvin nuorena, jos aikoo huipulle, Jääkiekkoliiton Jukka Rautakorpi muistuttaa. Sama pätee hiihtoon, mäkihyppyyn ja pesäpalloon.

– Monet valitsevat jalkapallon. Se on luontevaa, sillä se on useimpien maailman maiden ykköslaji, Palloliiton Petri Jakonen sanoo.

– Maahanmuuttajat ovat suomalaisen jalkapallon tulevaisuus ja rikkaus. Heiltä löytyy asennetta, röyhkeyttä ja itseluottamusta, mikä monilta suomalaisilta ehkä puuttuu, Jakonen jatkaa.

Rahan puute esteenä

Puolet Suomessa asuvista maahanmuuttajista kokee, että urheilu auttaa sopeutumisessa. Silti maahanmuuttajat liikkuvat paljon kantaväestöä vähemmän. Suurin syy on rahan puute. Esimerkiksi jääkiekko on kallis laji– Olemme pyrkineet keksimään keinoja, joilla kaikki pääsisivät pelaamaan. Olemme keränneet rahaa ja auttaneet köyhempien perheiden lapsia, Rautakorpi kertoo.

Palloliiton Jakonen painottaa, että kaikilla lapsilla pitäisi olla tasavertainen mahdollisuus harrastaa urheilua ja pyrkiä siinä huipulle, jos taidot riittävät.

– Joukkuepeli auttaa suvaitsemaan ja ymmärtämään.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.