Vesirokkorokote ehkä kaikille

Teksti: Maria Österlund
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 31.08.2016

Valtiovarainministeriö ehdottaa, että kaikki lapset saisivat rokotuksen vesirokkoa vastaan.

Näin vesirokko häviäisi muutamassa vuodessa. Vesirokko on tarttuva tauti, jonka oireita ovat kuume ja punaiset kutisevat rakkulat iholla. Joka vuosi noin 57 000 suomalaista sairastaa vesirokon.

Vesirokko sairastetaan tavallisesti lapsena. Lapsille tauti ei ole vaarallinen. Sen sijaan aikuisille vesirokko voi olla vakava sairaus.

Vesirokko aiheuttaa paljon kustannuksia yhteiskunnalle siksi, että vanhemmat ovat poissa töistä hoitamassa sairasta lasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laskenut, että lasten rokottaminen vesirokkoa vastaan säästäisi rahaa. Yhteiskunta säästäisi useita miljoonia euroja, jotka nyt kuluvat sairauden hoitamiseen ja siihen, että vanhemmat ovat poissa töistä.

Yhdysvalloissa ihmiset saavat rokotuksen vesirokkoon. Siellä taudista on tullut melko harvinainen.

Rokotuksia yli kymmeneen tautiin

Jos vesirokkorokotus otetaan kansalliseen rokotusohjelmaan, kaikki alle 18 kuukauden ikäiset lapset saisivat rokotuksen. Kansallisen rokotusohjelman tavoite on, että suomalaiset saavat suojan useita vakavia tartuntatauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja ilmaisia.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat nyt seuraavat taudit: rotavirusripuli, aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys, korvatulehdus, kurkkumätä, kurkunkannentulehdus, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko ja kohdunkaulan syöpä.

Lähteet HS, thl.fi

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)