Vanhusten hoito saa lisää rahaa

Teksti: HV
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 11.09.2012

Hallitus sai valmiiksi ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi. Sen mukaan valtio ottaa ensi vuonna lisää velkaa 7 miljardia euroa. Talousarvion loppusumma on 54 miljardia euroa.

Kovin kiista hallituksen sisällä oli siitä, kuinka paljon vanhusten hoitoon varataan lisärahaa ja mihin rahat suunnataan. SDP vaati, että uuteen vanhuspalvelulakiin kirjataan hoitajien määrä. Vaatimus oli, että kymmenellä vanhuksella olisi vähintään seitsemän hoitajaa (jotka siis työskentelevät vuoroissa, eivät samaan aikaan).

Kokoomus vastusti ehdotusta. Puolueen mielestä hoitajien määrää ei pidä kirjata näin tarkasti lakiin.

Neuvottelujen jälkeen sovittiin, että asiaa seurataan. Jos hoitajia ei ole vanhusten hoitolaitoksissa tarpeeksi, asiasta annetaan asetus vuonna 2015. Työntekijöitten määrä on silloin kuitenkin pienempi kuin SDP:n vaatimus: kymmentä vanhusta kohti pitää olla vain viisi hoitajaa.

Lisäksi vanhusten hoidon parantamiseen annettiin lisää 10 miljoonaa euroa ja omaishoidon parantamiseen samoin 10 miljoonaa euroa.

Isoin yksittäinen muutos on arvonlisäveroprosentin nosto yhdellä prosentilla. Tämä tuo valtiolle lisää rahaa 750 miljoonaa euroa. Korotuksen vuoksi esimerkiksi ruoan, lääkkeiden ja vaatteiden hinnat saattavat nousta.

Jumppatuokio Helsingin Seniorisäätiön Osmonkallion vanhainkodissa.

 

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)