Ulkoministeriö kiistelee lasten palautuksesta al-Holin leiriltä

Teksti: Markku Juusola
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 10.12.2019

Ulkoministeriö ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat joutuneet kohun keskelle. Kohu koskee suomalaisia lapsia, jotka ovat al-Holin leirillä Syyriassa.

Al-Holiin on koottu ihmisiä, jotka olivat mukana terrorijärjestö Isiksessä. Leirillä on paljon aikuisia ja lapsia monista maista, muiden muassa Suomesta. Suomessa ja muissa maissa on jo pitkään keskusteltu siitä, mitä leirin asukkaille pitäisi tehdä.

Kohu ulkoministeriössä alkoi, kun Ilta-Sanomat julkaisi joulukuun alussa jutun al-Holin lasten siirrosta. Jutun mukaan Haavisto yrittää saada salaa suomalaiset lapset pois al-Holista. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei suostunut Haaviston suunnitelmaan. Haavisto siirsi Tuomisen muihin tehtäviin.

Myöhemmin monet ulkoministeriön työntekijät sanoivat, että ilmapiiri ministeriössä on huono. Työntekijöiden mielestä syynä on Haaviston käytös.

Salaisia suunnitelmia

Haavisto pyysi Tuomiselta anteeksi. Hän sanoi, että tietoa suunnitelmista on annettu vähän, koska tiedot ovat salaisia. Suunnitelmat ovat salaisia, koska kyse on al-Holin asukkaiden ja ulkoministeriön työntekijöiden turvallisuudesta.

Eduskunnassa muut puolueet hyväksyivät Haaviston selitykset. Perussuomalaiset vaativat Haaviston eroa.

Suunnitelmiin liittyy erilaisia huhuja. Joidenkin huhujen mukaan al-Holista tuodaan Suomeen sekä lapsia että aikuisia. Ilta-Sanomat ja Yle kertoivat, että Helsingin sosiaalityöntekijät tietävät jo, keitä al-Holista on tulossa.

Lähteet: Yle, Ilta-Sanomat

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)