Suomi vaatii Kiinasta saapuvilta koronatestin

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet HS, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 09.01.2023

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo, että Suomi alkaa vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi viime lauantaina, että Suomi alkaa vaatia negatiivista koronatestiä Kiinasta saapuvilta matkustajilta. Suomi ottaa koronatestin käyttöön mahdollisimman pian. Kiinan-lennoilla matkustajien ja  henkilökunnan täytyy käyttää maskia. Kiuru oli vieraana Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa.

– Emme halua, että Suomi on viimeinen maa, joka ottaa käyttöön negatiivisen koronatodistuksen.

Krista Kiurun mukaan Suomi haluaa torjua koronan uuden aallon. Kiurun mukaan koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltoa.

Kiurun mielestä asialla on kiire, koska Kiinasta saapuvilla matkustajilla on paljon koronatartuntoja.

Helsingin ja UUdenmaan sairaanhoitopiirin eli HUSin ylilääkäri Asko Järvinen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n asiantuntija Jari Jalava ovat eri mieltä Kiurun kanssa. Järvinen ja Jalava eivät kannata Kiinasta saapuvien matkustajien ennakkotestausta.

Asko Järvinen sanoo, että vain joka kolmas sairaalahoidossa oleva henkilö sairastaa koronaa. Suurimmalla osalla on jokin muu sairaus. Järvinen sanoo, että uusi koronamuunnos leviää Suomeen joka tapauksessa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö sanoo, että Suomella ei ole varaa siirtää lentokentälle yhtään hoitohenkilökuntaa. Suomen terveydenhoitoala on pahasti ruuhkautunut.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo, että Suomi alkaa vaatia pian negatiivista koronatestitodistuksen henkilöiltä, jotka saapuvat lentokoneella Kiinasta.

EU suosittelee negatiivista testiä

Ruotsi alkoi vaatia vuoden alussa negatiivisen koronatestin ihmisiltä, jotka tulevat Kiinasta. Myös Saksa alkaa vaatia negatiivista testiä Kiinasta Saksaan saapuvilta matkustajilta.

Euroopan unioni eli EU suositteli viime viikolla, että EU-maat vaativat Kiinasta tulevilta matkustajilta negatiivisen koronatestin.

Koronavirus leviää nyt Kiinassa

Koronavirus leviää nyt Kiinassa tosi nopeasti. Kiinassa oli pitkään erittäin tiukat koronarajoitukset. Kiina poisti rajoitukset viime vuoden lopussa.

Uusi koronaviruksen muunnos eli variantti alkoi levitä vuodenvaihteessa. Uusi muunnos tarttuu ehkä helpommin kuin aiemmat muunnokset.

 

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)