Suomi hakee Naton jäsenyyttä

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 19.05.2022

Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Valtiojohto teki virallisen päätöksen asiasta sunnuntaina.

Suomi hakee Pohjois-Atlantin puolustusliiton eli Naton jäsenyyttä. Päätös tehtiin sunnuntaina tasavallan presidentin ja eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat Suomen päätöksestä sunnuntaina. Presidentti Niinistön mukaan Suomen turvallisuus kasvaa. Niinistö lisäsi myös, että Suomen jäsenyys Natossa ei ole muilta mailta pois.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että tavallisten kansalaisten mielipide on vaikuttanut paljon. Yli 70 prosenttia suomalaisista oli toukokuun alussa sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Natoon.

Eduskunta keskustelee edelleen Nato-hakemuksesta. Eduskunta äänestää ehkä tänään iltapäivällä siitä, hakeeko Suomi Naton jäsenyyttä. Selvä enemmistö kansanedustajista kannattaa Naton jäsenyyttä.

Suomi jättää Nato-hakemuksen sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö vahvistaa eduskunnan päätöksen. Sauli Niinistö on valtiovierailulla Ruotsissa. Presidentti vahvistaa hakemuksen ehkä etänä.

Kuvassa ovat puolustusministeri Antti Kaikkonen (vasemmalla) ja ulkoministeri Pekka Haavisto. Puolustusministeri Kaikkonen sanoi sunnuntaina, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Ulkoministeri Haavisto sanoi, että hän odottaa muilta Nato-mailta myönteistä palautetta sen jälkeen, kun Suomi jättää hakemuksen.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)