Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset herättävät keskustelua

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, IS, HS, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 16.02.2023

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä viimeistään ensi kesänä.

Niinistö arvioi, että jos jäsenyys siirtyy, niin kukaan ei tiedä, milloin Suomi ja Ruotsi pääsevät jäseniksi.

Presidentti Sauli Niinistö puhui Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä viime viikonloppuna. Niinistö uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä viimeistään ensi heinäkuussa. Silloin järjestetään Naton huippukokous. Naton huippukokous eli suuri kokous järjestetään Liettuan Vilnassa 11.–12. heinäkuuta. Kokous on tärkeä Natolle ja koko puolustusliiton yhtenäisyydelle.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä viimeistään heinäkuussa. Haavisto arvioi tilannetta Ilta-Sanomien vaalitentissä. Haaviston mukaan jäsenyyden hyväksymiseen voivat vaikuttaa Turkin toukokuun vaalit ja tuhoisat maanjäristykset.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista tiistaina Naton huippukokouksessa. Naton huippukokous järjestettiin Belgian Brysselissä. Suomi osallistui kokoukseen tarkkailijana. Paikalla oli puolustusministeri Mikko Savola. Stoltenbergin mukaan ei ole tärkeä asia, tuleeko Suomesta ja Ruotsista Naton jäseniä yhtä aikaa. Tärkeä asia on se, että molemmista tulee Naton jäseniä.

28 maata on jo hyväksynyt Suomen ja Ruotsin hakemukset puolustusliitto Naton jäseniksi. Unkari ja Turkki eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin hakemuksia.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)