Suomalaisyritykset kiertävät veroja

Teksti: lähde STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 14.01.2014

Suomalaisilla yrityksillä on paljon tytäryhtiöitä veroparatiiseissa. Yhtiöitä houkuttelee näihin veroparatiiseihin erittäin alhainen verotus.

Lääkäripalveluja tuottavan Mehiläisen toiminta on herättänyt pahennusta. Monet ovat kysyneet, miksi suomalaiset yritykset ostavat työterveyspalveluja yritykseltä, joka ei maksa veroja Suomeen.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksen mukaan veroparatiiseissa toimii satoja suomalaisia yrityksiä. Näiden yritysten verojärjestelyt aiheuttavat Suomen valtiolle joka vuosi vähintään satojen miljoonien eurojen verotappiot.

20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on peräti 225 tytäryhtiötä veroparatiiseissa. Näissä paikoissa veroja maksetaan erittäin vähän tai ei ollenkaan.

– Todellisuudessa näitä yhtiöitä on vielä paljon enemmän. Kaikista ei ole tietoja saatavilla, Finnwatchin tutkija Matti Ylönen sanoo.

Suomalaisilla on eniten yhtiöitä Alankomaissa, Belgiassa, Singaporessa, Sveitsissä, Irlannissa, Kyproksella, Hongkongissa ja Luxemburgissa. Näiden maiden kautta veroparatiiseihin ohjataan suomalaista rahaa useita miljardeja euroja. Yritykset saavat kierrätyksellä suuren veroedun.

Suomen valtio tai veronmaksaja ei kuitenkaan hyödy asiasta lainkaan. Tavallinen veronmaksaja joutuu maksamaan lisää veroja, jotta nämä yritykset voivat harjoittaa rikastumistaan keinottelemalla.

– Lähtökohtana pitäisi olla, että verot maksetaan siihen maahan, missä yritystoimintaa harjoitetaan, Ylönen toteaa.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)