Sopu terveydenhuollon uudistuksesta

Teksti: Leealaura Leskelä
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 25.03.2014

Hallitus ja oppositio sopivat uudistuksesta, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Uudistusta kutsutaan sote-uudistukseksi.

Jo pitkän aikaa hallitus on yrittänyt uudistaa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluita. Se ei kuitenkaan ole onnistunut ennen tätä, sillä aikaisempia ehdotuksia on vastustettu. Nyt sote-uudistuksella on laaja tuki. Uudessa mallissa suomalaisten sote-palvelut järjestetään viidellä suuralueella. Nämä viisi aluetta ovat Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun ympärillä, joissa kussakin toimii yliopistosairaala.

Uudet sote-alueet ovat vastuussa esimerkiksi sairaaloiden, terveyskeskusten ja lastensuojelun toiminnasta. Joka alueella toimii perussairaanhoito ja erikois- sairaanhoito sekä sosiaalipalvelut. Rahaa palveluiden järjestämiseen alueet keräävät kunnilta. Jokaisen suuralueen kunnat rahoittavat palveluita sen mukaan, kuinka paljon niissä on asukkaita.

Jatkossa kunnat eivät itse päätä sote-palveluista, sillä päätösvalta siirtyy sote-alueelle. Tämä voi aiheuttaa huolta pienissä kunnissa, joissa asuu vähän ihmisiä. Pelkona on, että palvelut katoavat pienistä kunnista suurempiin kuntiin. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat kuitenkin kehuneet uudistusta. Heidän mielestään yksi uudistuksen hyvä puoli on se, että sen avulla saadaan perusterveydenhuolto kuntoon.   Myönteistä huomiota on herättänyt myös hallituksen ja opposition yhteistyö uudistuksesta sopimisessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Sopu terveydenhuollon uudistuksesta”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)