Sauna Unescon luetteloon

Teksti: Maria Österlund
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 14.03.2018

Saunayhdistykset haluavat saada suomalaisen saunan Unescon maailmanperintö-luetteloon.

Unesco on YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien järjestö, joka edistää kasvatusta, tiedettä ja kulttuuria koko maailmassa. Unescon maailmanperintö-luettelossa luetellaan eri maiden arvokasta kulttuuriperintöä. Luettelossa on esimerkiksi perinteitä, tansseja, seremoinoita, leikkejä, lauluja ja ruokalajeja.

Ensi vuonna Suomi aikoo ehdottaa omaa kulttuuriperintöään Unescon luetteloon. Ehdotuksesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Suomen ehdotus valitaan suomalaisten omasta luettelosta.

Suomalaisten luettelossa on 50 erilaista suomalaista perinnettä ja tapaa, esimerkiksi tällaisia perinteitä: joulukynttilän sytyttäminen haudoille, pääsiäiskokko, tervanpoltto, suomalainen tango, romanien lauluperinne ja latotanssit.

Saunayhdistysten kampanja

Saunayhdistykset ovat aloittaneet kampanjan, jonka tavoitteena on saada saunominen kansainväliseen Unescon luetteloon. Yhdistykset järjestävät ympäri Suomea erilaisia tapahtumia, joilla tuetaan kampanjaa.

– Kampanjassa ovat mukana saunayhdistykset Helsingistä Lappiin Sallaan asti. Me haluamme vahvistaa suomalaisten saunaperinnettä, sanoo Suomen saunaseuran varapuheenjohtaja Ritva Ohmeroluoma.

– Saunominen on perinne, joka yhdistää meitä kaikkia. Me rakastamme saunomista. Toivottavasti kaikki suomalaiset auttavat saamaan suomalaisen saunan Unescon luetteloon, jatkaa Ohmeroluoma.

Lähteet HS, Unesco

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)