Sairaanhoitajat menivät lakkoon

Teksti: Markku Juusola, lähteet STT, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 04.04.2022

Sairaanhoitajat aloittivat lakon huhtikuun alussa. Lakossa on mukana 25 000 sairaanhoitajaa. Kiireelliset tapaukset ja vakavat sairaudet hoidetaan lakosta huolimatta.

Sairaanhoitajat menivät lakkoon, koska palkoista ei päästy sopuun työnantajan kanssa. Sairaanhoitajien ammattiliitot vaativat, että sairaanhoitajien palkat nousevat 3,6 prosenttia. Työnantajat eivät suostuneet tähän.

Sairaanhoitajista on pula. Heitä koulutetaan paljon, mutta kaikki eivät pysy työelämässä, koska palkat ovat huonoja. Sairaanhoitajien järjestöt sanovat, että pula hoitajista helpottuu, jos palkkoja nostetaan.

Sairaalat ja terveyskeskukset yrittävät hoitaa kiireelliset tapaukset ja vakavat sairaudet lakon aikana. Joissakin sairaaloissa on esimerkiksi jatkettu syöpien lääkehoitoja, mutta leikkauksia on siirretty.

Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa nyt, saavatko kaikki potilaat kiireellistä hoitoa. Ministeriö valmistelee lakia, joka voi määrätä hoitajia töihin. Hoitajia määrätään töihin, jos potilaat ei saa hoitoa, jota he tarvitsevat.

Lakossa on aluksi 25 000 hoitajaa. Lakko laajenee huhtikuun puolivälissä, jos sopua ei synny. Silloin lakossa on 40 000 sairaanhoitajaa.

3 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajat menivät lakkoon”

  1. Sairanhoitajat menevät lakkoon, koska he haluavat palkankorotuksen. Nykyään tiedämme, että elinkustannukset Suomessa nousevat. Sairaanhoitajan palkka rittää että ostaa vain ruokaa asumiseen ja laskujen maksamiseen asunnon, bussilipun ja netin. Sairaanhoitajista on pula joten jos he eivät ole samaa mieltä sairaanhoitajaliiton kanssa, osa sairaanhoitajista todennäköisesti löytää toisen työpaikan toisesta maasta, joka on korkeampi kuin Suomessa.

    Vastaa
  2. Sairaanhoitajat ansaitsevat korottaakseen palkkaansa, koska heillä on myös perhe elätettävänä, työ ei ole niin helppoa, he ovat aina tekemisissä potilaiden ja potilaiden omaisten kanssa, heillä on hautausmaa-aikataulu, he eivät voi tehdä virhettä varsinkaan lääkkeitä antaessasi, joten heille pitäisi antaa oikea palkka.

    Vastaa
  3. Suomen sairaanhoitajat lakkoilivat huhtikuun alussa, koska he eivät päässeet työnantajiensa kanssa sopimukseen palkoista. Joten siksi heidän pitäisi hyväksyä pyyntö, rehellisesti sanottuna kaikki täällä kallistuu….ja sairaanhoitajien palkka ei riitä, jos tämä tilanne jatkuu tällaisena ilman mitään parannusta, siksi jotkut sairaanhoitajat saattavat siirtyä muihin maihin, jotka tarjoavat parempaa kuin täällä.

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)