Hallitus sai eduskunnan luottamuksen – RKP:lle kritiikkiä

Teksti: Maria Österlund, lähteet Yle, HBL, HS
Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Uutinen julkaistu: 12.09.2023

Hallituspuolue RKP sai arvostelua, kun eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta.

Viime viikon perjantaina eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen ja se voi jatkaa. Ruotsalaisen kansanpuolueen eli RKP:n arvostelu johtui siitä, että kaikki puolueen jäsenet eivät äänestäneet hallituksen ministerien luottamuksen puolesta.

Kesällä kävi ilmi, että useat perussuomalaisten ministerit ovat sanoneet tai kirjoittaneet rumia asioita muista ihmisistä. Jotkut kirjoitukset ovat olleet rasistisia.

Tämän takia oppositiopuolueet esittivät hallitukselle epäluottamuslauseen antamista. Jos hallitus saa epäluottamuslauseen, sillä ei ole eduskunnan luottamusta.

Eduskuntaa pyydettiin äänestämään seuraavista asioista: Luottaako eduskunta perussuomalaisten valtiovarainministeri Riikka Purraan sekä perussuomalaisten elinkeinoministeri Wille Rydmaniin. Lisäksi eduskunta äänesti siitä, onko eduskunnalla luottamusta koko hallitusta kohtaan.

RKP:n kannalta tilanne oli vaikea. RKP tunnetaan suvaitsevaisena puolueena, joka haluaa esimerkiksi lisää maahanmuuttoa. Osa RKP:n jäsenistä oli sitä mieltä, että puolueen ei pitäisi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Osa RKP:n jäsenistä on myös sanonut, että perussuomalaiset ovat rasistinen puolue.

RKP:n Eva Biaudet sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa elokuussa, että toivoo RKP:n eroa hallituksesta. Luottamusäänestyksessä Eva Biaudet äänesti tyhjää Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksesta. Kun puolue on hallituksessa, yleensä kaikki puolueen kansanedustajat äänestävät hallituksen esitysten ja luottamuksen puolesta.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)