Potilasturvallisuuslaki eduskunnassa

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, Yle, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 15.09.2022

Suomen hallitus kiistelee potilasturvallisuuslaista. Hallitus on tehnyt esityksen, jonka mukaan hoitajien lakko-oikeutta voidaan rajoittaa.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoo, että hoitajien työkiistan sovittelua jatketaan tänään torstaina. Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelu on edistynyt, mutta sopu on silti vielä kaukana. Työriita koskee hoitajaliittojen Tehyn ja Superin hoitajia.

Helsingin käräjäoikeus kielsi eilen lakot sairaaloiden teho-osastoilla. Oikeus kielsi lakot esimerkiksi Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Sairaanhoitopiirit vaativat, että lakot kielletään. Sairaanhoitopiirien johdon mukaan ihmisiä kuolee, jos hoitajat menevät lakkoon teho-osastoilla. Hoitajat antoivat aiemmin lakkovaroituksia viidessä eri sairaanhoitopiirissä. Lakkovaroitukset koskivat teho-osastoja ja vanhusten kotihoitoa.

Työnantajan mukaan lakkovaroitukset ovat poikkeuksellisia. Tavallisesti työtaistelu rajataan niin, että ihmisten henki tai terveys ei vaarannu. Työnantajan mukaan hoitajaliitot ovat rajanneet lakkovaroitukset niin, että ne koskevat nimenomaan tehohoitoa ja vanhuksia.

Eduskunta äänestää laista ensi viikolla

Suomen hallitus kiistelee potilasturvallisuuslaista. Hallitus on tehnyt esityksen, jonka mukaan hoitajien lakko-oikeutta voidaan rajoittaa. Hallituspuolueista vasemmistoliitto suhtautuu esitykseen kielteisesti. Vasemmistoliitto ei ehkä äänestä lain puolesta. Vasemmistoliiton mukaan hoitajien lakko-oikeutta ei saa rajoittaa. Vihreät ei vielä tiedä, miten puolue aikoo äänestää asiassa.

Turun yliopiston entinen työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo Ylen haastattelussa, että potilasturvallisuuslakia ei pitäisi enää viedä eteenpäin. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén sanoo Ylelle, että lain valmistelua jatketaan.

Eduskunta äänestää potilasturvallisuuslaista ensi viikon maanantaina.

Hoitajaliitot Tehy ja Super kertoivat keskiviikkoiltana, että ne toteuttavat hoitajien joukkoirtisanoutumiset. Hoitajaliitot kertoivat jo keväällä, että ne voivat toteuttaa hoitajien joukkoirtisanoutumisen.

Kuvassa ovat vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo ja puheenjohtaja Li Andersson eduskunnassa. Vasemmistoliiton kansanedustajat eivät aio äänestää potilasturvallisuuslain puolesta.

 

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)