Päivähoitomaksuihin iso korotus

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet KS, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 03.02.2016

Hallitus aikoo korottaa päivähoitomaksuja. Maksut nousevat syksyllä. Maksu saattaa nousta jopa sadoilla euroilla.

Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusta. Maksu saattaa nousta jopa 350 euroon kuukaudessa. Myös muut maksut nousevat. Korotukset koskevat etenkin hyvätuloisia.

Yksinhuoltajien päivähoitomaksut eivät nouse. Köyhät perheet saavat päivähoidon jatkossakin ilmaiseksi. Hallitus perustelee asiaa sillä, että myös työttömillä ja pieni- tuloisilla pitää olla oikeus päivähoitoon.

Hintojen korotusta on arvosteltu voimakkaasti. Kouvolan lasten ja nuorten lautakunnan puheen- johtaja Päivi Kossila sanoo, että näin suuret korotukset eivät mene läpi ilman perusteellista keskustelua.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt muutosta myös lasten päivähoito-oikeuteen. Päivähoito-oikeutta aiotaan rajata.

Ensi syksystä lähtien koko- päiväinen päivähoito rajataan pois lapsilta, joiden vanhemmat ovat työttömiä tai vanhempain- vapaalla. Opetusministeri esittää, että näiden perheiden päivähoito-oikeus rajataan 20 tuntiin viikossa. Perheet voivat siis saada osa-päivähoitoa lapsilleen, jos vanhemmat ovat työttömiä tai hoitavat muita lapsia kotona.

Myös päivähoitoryhmien kokoa aiotaan kasvattaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja korotettiin vuoden alussa noin 30 prosentilla. Korotukset nostavat terveys- keskusmaksuja ja päivystys- maksuja.

Palvelualojen ammattiliitto Pam arvostelee hallituksen korotuksia.

– Hallitus tekee sairastamisesta kallista. Se on ristiriidassa eläkeiän nostamisen kanssa, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)