Metsäteollisuudella uusi jättihanke

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Petri Kiuttu
Uutinen julkaistu: 06.05.2014

Suomalaisen Metsä Groupin yhtiö Metsä Fibre rakentaa sellutehtaan Äänekoskelle. Tehdas maksaa 1,1 miljardia euroa. Se on historian suurin metsäteollisuuden hanke Suomessa.

Jos hanke toteutuu, se tuo alueelle 2 500 uutta työpaikkaa. Rakennusaikana töitä on 6 000 henkilölle.

Äänekosken tehdas on maailman ensimmäinen uudenlainen biotehdas, jonka raaka-aineita voidaan jalostaa moneen tarkoitukseen. Uusi tehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita kuten esimerkiksi öljyä tai turvetta. Se tuottaa uusiutuvalla energialla eli puulla kaiken energian, jonka se tarvitsee. Tehdas aiotaan ottaa käyttöön vuonna 2017.

– Tehdas on maailman tehokkain ja nykyaikaisin. Tavoitteenamme on vahvistaa johtoasemaamme korkealaatuisen havusellun valmistajana, Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan sanoo.

Työministeri Lauri Ihalainen on ilahtunut Metsä Groupin panostuksesta Suomeen. Ihalaisen mukaan näin suuri hanke tuo työtä ja luo uskoa tulevaisuuteen.

– Tämä on osoitus siitä, että teollisuus ja nimenomaan vientiteollisuus pystyy myös uusiutumaan. Äänekosken jättihanke on metsäteollisuuden suurin Suomessa. Tämä on henkisesti tärkeä asia, ei pelkästään taloudellisesti, Ihalainen toteaa.

Äänekosken työttömyysprosentti on tällä hetkellä 20. Joka viides paikkakunnalla asuva työikäinen on siis vailla työtä. Ihalaisen mukaan teollisuuden kannattaa sijoittaa uusiutuvaan bioenergiaan.

– Meidän täytyy löytää muuttuvassa maailmassa oma paikkamme ja panostaa asioihin, joissa olemme vahvoja.

– Suomi on perinteinen metsäteollisuusmaa. Metsä Groupin hanke osoittaa, että metsällä on meille merkitystä myös tulevaisuudessa. Vaikka paperin kulutus vähenee, niin muut tuotteet kuten kartonki ja sellu käyvät edelleen kaupaksi, työministeri muistuttaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Metsäteollisuudella uusi jättihanke”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)