Lentoyhtiö Finnair on vaikeuksissa

Teksti: Bosse Hellsten. lähde STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 27.03.2012

Finnairin työntekijöitten määrää on vähennetty 10 vuoden aikana 3 500 henkilöllä.

Suomalainen lentoyhtiö Finnair on kohun keskellä. Finnair on salannut, että se on maksanut ylimmälle johdolleen erityisiä korvauksia eli bonusrahoja. Samalla yhtiö on kuitenkin pakottanut henkilökuntansa koviin säästötalkoisiin. Finnair on vähentänyt työntekijöittensä määrää runsaasti viime vuosina ja ulkoistanut toimintojaan. Monien mielestä tappiota tekevä Finnair on tänä keväänä historiansa pahimmassa kriisissä.

Finnair on maksanut vuosina 2008–2011 yhteensä 18 johtajalleen melkein kolme miljoonaa euroa ylimääräisinä palkkioina, jotta nämä pysyisivät yhtiön palveluksessa. Samaan aikaan Finnair tuotti liikeyrityksenä paljon tappiota, ja yhtiön henkilökunnan palkkoja laskettiin.

Finnair on valtion osittain omistama yhtiö, ja sen toiminnoista vastaa kehitysministeri Heidi Hautala. Hautala sai tarpeekseen Finnairin touhuista. Ministeri päätti, että yhtiön hallintoneuvostoon valitaan viisi uutta jäsentä. Vain kaksi nykyistä jäsentä jatkaa tehtävissään.

Hautalan mukaan hänelle tuli yllätyksenä jopa se, että yhtiön toimitusjohtajalle Mika Vehviläiselle maksettiin 180 000 euroa ylimääräistä palkkiota, jotta tämä tulisi yhtiön palvelukseen.

Myös lentoemännät ja stuertit ovat kyllästyneet Finnairiin. He ovat kieltäytyneet lisäsäästöistä. Finnairin pitää säästää 140 miljoonaa euroa. Yhtiö on jo myynyt eli ulkoistanut cateringin eli ruokapalvelut ja matkatavaroiden käsittelyn. Viimeisten 10 vuoden aikana yhtiön työntekijöitten määrä on vähentynyt 3 500 henkilöllä.

3 kommenttia artikkeliin ”Lentoyhtiö Finnair on vaikeuksissa”

  1. Sama tarina Ranskassa: johtajat saavat miljooonaan euron ja samaan aikaan henkilökunta ei voi saada pienen palkanousun.

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)