Köyhyys lisääntyy Suomessa

Teksti: Maria Österlund, lähteet STT, HS, HBL
Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Uutinen julkaistu: 14.12.2023

Hallituksen säästötoimet voivat pahimmillaan johtaa siihen, että yhä useammat köyhtyvät. Monet suomalaiset kamppailevat jo nyt toimeentulon kanssa.

Ruoka ja välttämättömät tavarat ovat kallistuneet viime vuosina. Lämmityskulut ja lainojen korot ovat nousseet. Asuminen on kalliimpaa sekä vuokralla että omistusasunnossa.

Hallitus leikkaa pienituloisilta

Hallitus aikoo leikata eli pienentää asumistukea, työttömyyskorvausta ja sosiaaliturvaa. Hallitus ei ole kuitenkaan selvittänyt monien erilaisten leikkausten vaikutusta ihmisten elämään. Monet joutuvat esimerkiksi muuttamaan pois asunnostaan.

Terveellinen ruoka on kallista

Monet ihmiset ovat nykyään tarkkoja siitä, mitä he ostavat. Vihannekset, hedelmät, kala ja liha voivat olla monelle liian kalliita. Ihmiset joutuvat ostamaan halvempaa ruokaa, joka ei ole aina yhtä terveellistä.

Lasten tilanne on vaikea

Pelastakaa Lapset -järjestö tutki lasten hyvinvointia pienituloisissa perheissä. Tutkimuksen mukaan monet lapset voivat huonosti. He tuntevat stressiä, ahdistusta ja huolta perheen taloudesta. Köyhien perheiden lapset ovat myös yksinäisempiä ja joutuvat todennäköisemmin koulukiusatuiksi.

Köyhien ihmisten määrä kasvaa

SOSTE:n eli sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön mukaan hallituksen leikkausten seuraukset ovat vakavia. Pienituloisia ihmisiä tulee Suomessa 68 000 lisää, jos hallitus toteuttaa kaikki suunnitellut leikkaukset. Heistä alaikäisiä on melkein 17 000. Toimeentulotukea voi tarvita ensi vuonna jopa 65 000 uutta pienituloista ihmistä.

Ihmisten luottamus tulevaisuuteen on vähentynyt. Pienituloisten lisäksi monet nuoret ovat huolissaan siitä, miten rahat riittävät.

3 kommenttia artikkeliin ”Köyhyys lisääntyy Suomessa”

 1. Onko tämä uutinen? Teksti on melko tavalla yhdestä näkökulmasta esitetty: siinä ei ole otettu huomioon hallituksen toimien työllisyyttä parantavaa puolta tai veronkevennyksiä. Mihin perustuvat nämä väitteet:

  -Monet joutuvat esimerkiksi muuttamaan pois asunnostaan. (kuka on sanonut näin, mihin pohjautuu?)

  -Köyhyys lisääntyy Suomessa (mihin pohjautuu?)

  -Ihmisten luottamus tulevaisuuteen on vähentynyt. (perustuu mihin?)

  -Hallitus ei ole kuitenkaan selvittänyt monien erilaisten leikkausten vaikutusta ihmisten elämään. (perustuu mihin? Sdp:n edustajien kommentteihin? Mitä ei ole selvitetty ja miksi olisi pitänyt?)

  Käsittämätöntä ”uutistekstiä”, etenkin ihmisille selostettuna, joille on vaikea ymmärtää lukemaansa. Harkitsen kantelua JSN:ään.

  Vastaa
  • Uutinen perustuu Suomen Tietotoimiston eli STT:n, Helsingin Sanomien eli HS:n ja Hufvudstadsbladetin eli HBL:n uutisiin, jotka artikkelin kirjoittanut toimittaja on selkokielistänyt ja muokannut. Juttu on kirjoitettu selkoruotsiksi, jonka jälkeen se on käännetty suomeksi ja muokattu selkosuomeksi. Jutun kirjoittamisessa ja muokkauksessa on käytetty asianmukaisia journalistisia keinoja ja sen editointiin on osallistunut useampi henkilö. Artikkelissa kerrotut asiat pohjautuvat alussa mainittujen tiedotusvälineiden artikkeleihin.

   Petri Kiuttu
   päätoimittaja

   Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)