Kouluruoka täyttää 75 vuotta

Teksti: Maria Österlund. lähteet VN, finlandabroad.fi, HS, MTV3, OPH
Kuva: Skolax Oy / Nurmijärven museo
Uutinen julkaistu: 15.11.2023

Tänä vuonna tulee 75 vuotta siitä, kun oppilaat alkoivat saada maksutonta ruokaa koulussa.

Suomi on ensimmäinen maa, jossa on maksuton kouluruokailu.

Vuonna 1943 Suomessa tehtiin laki kouluruokailusta. Laki vaati, että kaikki peruskoulun oppilaat saavat koulussa ilmaisen lämpimän aterian vuoteen 1948 mennessä. Jo vuonna 1945 maksuton kouluateria tarjottiin lähes kaikissa Suomen kouluissa.

Kun laki säädettiin, Suomi oli sodassa ja hyvin köyhä. Tiedettiin kuitenkin, että kouluruokailu tukee oppilaiden oppimista ja parantaa heidän terveyttään.

Alussa kouluruoka oli puuroa tai keittoa.

Myös oppilaat osallistuivat ruuan hankintaan. Oppilaiden piti esimerkiksi poimia puolukoita puuroon ja tuoda kotoa perunoita keittoon.

Kalapuikot on suosikkiruoka

Nykyään kouluruokailu on erilaista kuin ennen. Ruoka on monipuolista ja salaattia tarjoillaan joka päivä. Joskus oppilaat valittavat ruoasta, mutta usein he syövät hyvällä ruokahalulla. Oppilaiden suosikkiruokia ovat kalapuikot, pinaattiletut, nakkikastike, kalakeitto ja hernekeitto.

Kouluruoka maksaa paljon kunnille. Siksi ruuan pitää olla edullista. Annoksen hinta vaihtelee hieman. Yksi annos maksaa noin 3 euroa.

Suomi johtaa hanketta, joka kehittää kouluruokailua

Koululaisille tarjotaan täysin maksuton ruoka vain Suomessa ja Ruotsissa. Monissa maissa oppilaat maksavat kouluruokailusta tai tuovat lounaan mukanaan kouluun.

On paljon maita, joissa oppilailla ei ole ollenkaan mahdollisuutta saada terveellistä lounasta. Vuonna 2021 perustettiin kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on saada terveellinen kouluruoka kaikille koululaisille vuoteen 2030 mennessä. Suomi johtaa hanketta yhdessä Ranskan kanssa.

2 kommenttia artikkeliin ”Kouluruoka täyttää 75 vuotta”

  1. Libanonissa meillä ei ole ilmaista kouluruokaa, joten tämä on uutta,mutta mielestäni euoka maksaa,joten sen pitäsi olla symbolinen summa aterian ostamiseen. [kun laki säädettiin suomi oli sodassa ja hyvin köyhä] [Tiedettiin kuitenkin että kouluruokailu tukee oppilaiden oppimista ja parantaa heidän terveyttään][Alussa kouluruoka oli puuroa tai keittoa]

    Vastaa
  2. minusta tämä maan koulutusjärjestelmä on upea., taloudellista apua, ruoka- apua, erittäin ammattimainen henkilö, joka tarjoaa oppimista lapsille ja aikuisille, ja myös hyvää ruokaa. sitä on todella ihailtavaa ja arvostettavaa.( sellaiset asiat puuttuvat kotimaassani dominikaaninen tasavalta).

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)