Kirjoitustaito on heikentynyt

Teksti: Maria Österlund, lähde HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 16.02.2023

Selvityksen mukaan osalla koululaisista on vaikeuksia kirjoittaa. Vaikeuksia on erityisesti maahanmuuttaneiden perheiden pojilla.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on selvittänyt, kuinka alakoululaiset pärjäävät koulussa. Karvi selvitti, kuinka hyvin kolmannen luokan oppilaat osaavat lukea, kirjoittaa ja laskea. Monet pärjäävät hyvin, joillakin on vaikeampaa. Osalla maahanmuuttaneista lapsista on vaikeuksia.

Erityisesti vaikeuksia on niillä lapsilla, jotka eivät osaa suomen kieltä riittävän hyvin, kun he aloittavat koulun. Koulussa opiskellaan suomen kielellä, siksi lapset saattavat oppia koulussa hitaammin. Erityisesti maahanmuuttaneilla pojilla on vaikeuksia lukea, kirjoittaa ja laskea. Tytöt pärjäävät paremmin.

Opetusministeri Li Andersson sanoo, että Suomen täytyy käyttää enemmän rahaa maahanmuuttaneiden lasten opetukseen. Koululaisten pitäisi saada enemmän tukea opiskeluun.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä maahanmuuttaneiden lasten pitäisi myös päästä jo kolmevuotiaina päivähoitoon. Lapset oppivat helposti uusia kieliä, jos he pääsevät kuulemaan ja käyttämään kieltä.

Joissain Helsingin kouluissa on luokkia, joilla vain yksi tai kaksi oppilasta puhuu suomea tai ruotsia äidinkielenään. Siksi monet koululaiset kuulevat suomea tai ruotsia vain oppitunneilla. Kavereiden kanssa lapset puhuvat jotakin muuta kieltä.

Li Andersson toivoo, että esimerkiksi kouluissa olisi suomea tai ruotsia puhuvia lapsia ja muita kieliä puhuvia lapsia. Silloin maahanmuuttaneet lapset kuulisivat enemmän kotimaisia kieliä ja oppisivat niitä nopeammin.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)