Katolta voi tippua lunta ja jäätä jalankulkijan päälle

Teksti: HV, lähde Finanssialan keskusliitto
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 28.02.2012

Katolta putoava jää ja lumi aiheuttavat jalankulkijoille loukkaantumis- ja jopa kuolemanvaaran.

– Lumi ja jää on syytä poistaa katoilta vahinkojen välttämiseksi, sanoo johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan Keskusliitosta.

Jalankulkijoita pitää varoittaa lumen pudottamisesta. Jos havaitaan, että lunta ja jäätä putoaa itsestään, on asiasta varoitettava kulkuesteillä kunnes vaara on ohi. Ohikulkijoiden on myös aina syytä ottaa varoitusmerkit ja kulkuesteet vakavasti.

Kiinteistön omistajalla on vastuu siitä, että katolta ei tipu mitään jalankulkijoitten päälle. Jos onnettomuus tapahtuu ja kadulla ei ole ollut kulkuestettä, omistaja on syyllinen onnettomuuden aiheuttamiseen.

Tärkeää on myös se, miten katolla työskennellään. Työskentelyä varten annettuja turvaohjeita on noudatettava, jotta lumenluojat eivät joudu vaaraan ja tipu katolta.

Tavallisesti lunta on katoilla eniten maaliskuussa. Jos lumikuormaa ei kevennetä, katon rakenteet voivat sortua. Kattorakenne voi sortua etenkin silloin, jos lumi jakaantuu katolle epätasaisesti eri kohtiin. Erityisesti hallien ja muiden kevytrakenteisten rakennusten katot pitää sen vuoksi tarkastaa säännöllisesti.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)