Hengityssuojainten tilaus epäonnistui

Teksti: Markku Juusola
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 20.04.2020

Suomeen tilattiin ennen pääsiäistä paljon hengityssuojaimia Kiinasta. Suojaimia testattiin Suomessa. Testeissä selvisi, että suurin osa suojaimista ei sovi sairaaloiden käyttöön. Ne sopivat kuitenkin hoivakotien työntekijöille.

Huoltovarmuuskeskus HVK tilasi kiinalaisia hengityssuojaimia liikemies Onni Sarmasteen yritykseltä. Suojaimet maksoivat viisi miljoonaa euroa.

Nyt on selvinnyt, että näitä hengityssuojaimia ei voi käyttää sairaaloissa. Maskit aiheuttavat allergisia reaktioita käyttäjilleen.

Maanantaina aamulla HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoi Ylelle, että suojaimia ei voi käyttää ollenkaan. Päivällä HVK tarkensi, että suurin osa suojaimista sopii hoivakotien ja kotisairaanhoidon työntekijöiden käyttöön.

HVK:n mukaan Sarmasteen hengityssuojaimet eivät olleet sitä, mitä tilattiin. Sarmaste puolestaan väittää, että HVK ei edes tilannut suojaimia, jotka sopivat sairaaloiden käyttöön.

Janne Känkänen sanoo, että HVK:ssa ei ollut tarpeeksi osaamista, jotta tällainen suuri kauppa olisi onnistunut.

Keskusrikospoliisi tutkii, onko suojainten kaupassa tapahtunut rikos.

(Tämä Selkosanomien juttu julkaistiin alunperin 20.4. klo 13.45. Sitä korjattiin klo 15.10 uusilla tiedoilla, joita tuli HVK:sta.)

Lähteet: YLE, STT

4 kommenttia artikkeliin ”Hengityssuojainten tilaus epäonnistui”

  1. Olen aikaisemmin lukenut tämä uutinen netistä ja olen sitä mieltä että suomalaiset pitää itse valmistaa hengityssuoja

    Vastaa
  2. Hei Suomi ei tarvitse Kiinasta tuotteita koska Suomi on vahva maa ja Suomessa löytyy ihan hyvin eläkkeet ja nii .

    Vastaa
  3. Corona on aiheuttanut koko maailmassa paljon ongelma. Suomessa on myös paljon sääntöjä esimerkiksi koulut,ravintolat ,kahvilat kiinni .Koronan Vuokses on paljon ihmisiä sairaalassa Sairaalaan tarvittiin nopeasti lisää suoja varusteita.Maskeja tilattiin Kiinasta ¹⁰ miljoonalla eurolla. Maskit olivat huonoja. Sairaala ei voi käyttää niitä.Rahat menee hukkaan,johtaja erotettiin vierasta.

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)