Harvinaisia syystulvia Pohjanmaalla

Teksti: lähde STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 09.10.2012

Tulvien huippu alkaa olla jo ohi.

Pohjanmaalla on poikkeuksellisen pahoja syystulvia. Kyröjoki tulvii niin voimakkaasti, että sellaista sattuu vain 50 vuoden välein. Kauhajoella jouduttiin viikonloppuna evakuoimaan eli siirtämään kodeistaan turvaan kaksikymmentä ihmistä. Tulvavesi oli saartanut ihmiset kotitaloihinsa niin täydellisesti. Tulvavesi on mennyt myös talojen sisään. Pelastuslaitos kuljetti ihmiset pois veneillä.

– Useat ihmiset lähtivät kodeistaan pakoon jo tätä ennen oma- toimisesti, kertoo Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastus- laitoksesta.

Setälän mukaan evakkoon lähteneet ihmiset joutuvat viettämään varmasti useita päiviä tilapäisissä majoituksissa tai sukulaistensa luona. Joidenkin talojen lattialla vettä on jopa puoli metriä.

Tulvat ovat koetelleet myös Etelä-Pohjanmaan tieverkostoa. Useat tiet ovat poikki.

Pohjanmaan lisäksi tulva kiusaa Satakunnan Ulvilaa. Pahimmin tulva on iskenyt kuitenkin juuri Kauhajoen Jokimaalle, Ilmajoelle, Kurikkaan sekä Lapväärtin kylään.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pahin sade tulva-alueilla loppuu tällä viikolla. Tulvavedet eivät kuitenkaan katoa hetkessä.

– Kestää ainakin pari päivää ennen kuin jokien vesi alkaa kunnolla laskea, sanoo Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)