Hallitus myöntää korkeakouluille lisää rahaa

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 17.10.2016

Hallitus antaa yliopistoille ja ammattikorkeakouluille satoja miljoonia lisää rahaa. Rahoituksen avulla yliopistot voivat aloittaa uusia tutkimushankkeita ja lisätä tutkijoiden määrää.

Hallitus on aiemmin leikannut yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta merkittävästi. Yliopistot ovat joutuneet irtisanomaan henkilökuntaa ja vähentämään tutkimustaan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan uudella lisärahoituksella on tarkoitus saada Suomessa tehtävä perustutkimus jälleen kansainväliselle huipputasolle. Varat lisärahoitukseen saadaan valtion omaisuuden myyntituloista.

– Hallitus arvostaa tutkimusta ja korkeakouluja. Lisärahoitus tuo uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että Suomi nousee korkealla osaamisella ja tutkimuksella, Grahn-Laasonen sanoo Kalevassa.

Hallituksen lisärahoitus eli niin sanottu pääomasijoitus perustuu selvitykseen, jota valmisteli tuore Nobel-voittaja, professori Bengt Holmström. Selvityksen muina tekijöinä olivat taloustieteilijät Sixten Korkman ja Vesa Vihriälä.

Pääomituksella tarkoitetaan sitä, että sijoituksen tuotot tulevat yliopistojen käyttöön. Hallitus aikoo pääomittaa vuonna 2018 yliopistoja 46 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakouluja 24 miljoonalla eurolla.

Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin sanoo, että hallituksen aikeet ovat myönteisiä. Melinin mukaan ne eivät kuitenkaan muuta merkittävästi tilannetta, koska yliopistoilta on jo leikattu kymmeniä miljoonia euroja.

– Jos yliopistojen perusrahoitus pysyy nykyisellä tasolla, se ei pelasta meidän tilannetta. Yliopistoille on olennaista turvata perusrahoitus, Melin sanoo Ylen haastattelussa.

Lähteet Kaleva, IL, Yle

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallitus myöntää korkeakouluille lisää rahaa”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)