Eduskunta hyväksyi uuden lain seksuaalirikoksista

Teksti: Maria Österlund, lähteet HBL, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 30.06.2022

Suomi saa uuden lain seksuaalirikoksista. Laki määrää, mitkä seksuaaliset teot ovat rikollisia. Eduskunta hyväksyi lain maanantaina.

Suomi saa nyt lain, joka perustuu suostumukseen. Tämä tarkoittaa, että ennen seksin harrastamista pitää varmistaa, että kaikki osapuolet haluavat seksiä vapaaehtoisesti. Seksiä saa harrastaa vain, jos kaikki osapuolet ovat suostuneet siihen esimerkiksi sanomalla ”kyllä”. Jos harrastaa seksiä ilman toisen suostumusta, on kyseessä raiskaus. Se on vakava rikos.

Laissa on myös muita muutoksia. Lain mukaan aikuinen ei saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan lapsen kanssa. Aikuinen ei voi siis väittää, että lapsi halusi harrastaa seksiä hänen kanssaan. Jos aikuinen harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa, on kyseessä raiskaus. Uuden lain ansiosta rangaistus lapsen raiskaamisesta on kovempi kuin aiemmin.

Uuden lain mukaan on laitonta levittää seksuaalisia kuvia muista ihmisistä ilman lupaa. On myös rikos julkaista seksuaalista kuvaa muista ihmisistä netissä ilman lupaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on iloinen, että eduskunta hyväksyi uuden lain.

– Seksuaalirikoslain uudistus on ollut iso ja tärkeä tehtävä minulle. Halusin todella paljon, että työ tulee valmiiksi tämän hallituskauden aikana, sanoi ministeri Henriksson HBL-lehden haastattelussa.

– Laki on tärkeä asia tasa-arvolle. Se on tärkeä myös Suomen naisille ja lapsille. Lain ansiosta on helpompi puuttua myös seksuaalirikoksiin, jotka tapahtuvat netissä, hän sanoo.

Uusi laki seksuaalirikoksista tulee voimaan vuoden vaihteessa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Eduskunta hyväksyi uuden lain seksuaalirikoksista”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)