Yhdysvalloissa asuu 11 miljoonaa laitonta siirtolaista

Teksti: HV, lähteet HS, STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 12.02.2013

Yhdysvalloissa asuu 11 miljoonaa laitonta siirtolaista.

Presidentti Barack Obama ja senaattorit esittävät, että USA:n siirtolaislakeja muutetaan. Yhdysvalloissa asuu valtava määrä, peräti 11 miljoonaa laitonta siirtolaista. Suurin osa heistä on tullut maahan Väli-Amerikan maista, ja heidän äidinkielensä on espanja.

Laittomia siirtolaisia on niin paljon, että maa on tullut heistä riippuvaiseksi. Monet maatilat, ravintolat ja rakennustyömaat toimivat käytännössä laittomalla työvoimalla.

Nyt presidentti Obama ja kahdeksan senaattorin ryhmä haluavat tilanteeseen muutoksen. He ehdottavat, että laittomat siirtolaiset saisivat ensin ehdollisen oleskeluluvan ja myöhemmin mahdollisuuden päästä Yhdysvaltojen kansalaisiksi.

Televisiokana CBS teki aiheesta kyselyn. Sen mukaan yli puolet amerikkalaisista kannattaa sitä, että laittomat siirtolaiset voivat jäädä Yhdysvaltoihin. Noin joka neljäs vastaaja oli eri mieltä. Heidän mielestään siirtolaiset pitää lähettää pois Yhdysvalloista.

Yhdysvalloissa asuu nykyisin yli 50 miljoonaa ihmistä, joiden äidinkieli on espanja. Heitä kutsutaan latinoiksi. Latinoiden määrä on nyt kaksi kertaa suurempi kuin 20 vuotta sitten. Latinot ovat nykyisin niin suuri ryhmä, että heillä on jo suuri vaikutus vaalien tuloksiin.

Marraskuun presidentinvaalissa espanjankieliset äänestivät sankoin joukoin Obamaa. Obama oli maan toisen suuren puolueen demokraattien ehdokas. Nyt myös toinen valtapuolue, republikaanit, haluaa saada ääniä latinoilta. He ovat ymmärtäneet, että ilman latinoväestön kannatusta vaalien voittaminen on vaikeaa. Tästä syytä monet republikaanit, jotka ennen vastustivat siirtolaislakien muuttamista, ovat nyt muutoksen kannalla.

5 kommenttia artikkeliin ”Yhdysvalloissa asuu 11 miljoonaa laitonta siirtolaista”

  1. Se olisi hyvää jos se voisi pelata niin hyvältä Argentiinan maajoukkuen kanssa kuin Barcelonassa. Hän voisi niin olla ”samalla tasolla” kuin Maradona, Pele tai Zidane jos hän voittaa jalkapallon maailmanmestaruuden. Toivottavasti ensi kerralla Braziliassa! 🙂

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)