Ukrainan tilanteesta neuvotellaan

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 21.02.2022

Monet maat yrittävät nyt neuvotella Venäjän kanssa. Neuvotteluilla yritetään estää Venäjää hyökkäämästä Ukrainaan.

Euroopan turvallisuustilanne on jännittynyt. Venäjä on koonnut paljon joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan.

Venäjä on koonnut jopa 190 000 aseistetun sotilaan joukon Ukrainan rajoille. Venäjän joukot ympäröivät Ukrainan kolmesta eri suunnasta. Venäläisiä joukkoja on Ukrainan pohjoispuolella, idässä ja etelässä.

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan Venäjä on jo tehnyt päätöksen siitä, että se aikoo hyökätä Ukrainaan. Joidenkin tietojen mukaan Venäjä aikoo hyökätä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Venäjä kiistää nämä tiedot.

Putin ja Biden tapaavat ehkä huippukokouksessa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskusteli viime viikonloppuna puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja  Ulrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi maanantaiaamuna, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden aikovat tavata. Yhdysvallat suostuu tapaamiseen ainoastaan siinä tapauksessa, jos Venäjä ei hyökkää Ukrainaan.

Jos Putin ja Biden tapaavat, kyseessä on niin sanottu huippukokous. Tapaaminen järjestetään ehkä lähiaikoina. Venäjän mukaan presidenttien tapaamista ei ole sovittu.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken tapaavat tämän viikon torstaina.

Euroopan unioni ei hyväksy hyökkäystä

Euroopan unioni eli EU vastaa voimakkaasti, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston mukaan EU:n vastaus on nopea, vahva ja täsmällinen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on myös varoittanut Venäjää. Scholzin mukaan hyökkäys Ukrainaan on vakava virhe. Scholz sanoo, että hyökkäyksellä on erittäin suuret poliittiset ja taloudelliset seuraukset.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui Ukrainan tilanteesta Münchenissä Saksassa. Münchenissä järjestettiin viime viikonloppuna kansainvälinen turvallisuuskokous. Kokoukseen osallistuivat Suomesta presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haaavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Presidentti Niinistön mielestä neuvotteluissa ei ole vielä tapahtunut kovin suurta edistystä.

Ukraina, Venäjä
Venäläiset laskuvarjojoukot harjoittelivat yhdessä Valko-Venäjän armeijan kanssa. Kuva otettiin lähellä Baranavitšyn kaupunkia Valko-Venäjällä. Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisiä sotaharjoituksia johtavat Venäjän presientti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukašenka. Kuva on Venäjän puolustusministeriön julkaisema 19. helmikuuta.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)