Ukrainan tilanne on edelleen kireä

Teksti: Maria Österlund
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 23.04.2014

Jännittynyt tilanne Itä-Ukrainassa jatkuu. Sunnuntaina useita kuoli tulitaistelussa lähellä Slovjanskin kaupunkia. Venäjä syyttää hyökkäyksestä ukrainalaista kansallismielistä järjestöä nimeltä Oikea sektori. Venäjän mielestä hyökkäys osoittaa, että Kiovan hallinto ei pysty pitämään tilannetta hallinnassa.

Oikea sektori -järjestö sanoo, että se on syytön hyökkäykseen. Järjestö syyttää venäläisiä erityisjoukkoja tilanteen kärjistämisestä.

Ukrainan, Venäjän, EU:n ja USA:n edustajat tapasivat kiiras- torstaina Genevessä, Sveitsissä. Tapaaminen onnistui. Edustajat pääsivät yksimielisyyteen siitä, että Itä-Ukrainassa toimivat aseelliset ryhmät riisutaan aseista. Edustajat sopivat myös, että ryhmien on luovutettava takaisin Ukrainan viranomaisille julkiset rakennukset, jotka ne ovat ottaneet haltuunsa. Aseelliset ryhmät eivät tunnusta tätä sopimusta. Ne pitävät edelleen hallussaan rakennuksia noin kymmenessä kaupungissa, muun muassa Slovjanskissa, Donetskissa ja Luganskissa. Venäjä-mieliset ryhmät pitävät hallussaan kokonaan Slovjanskin kaupunkia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on aloittanut neuvottelut aseellisten ryhmien kanssa, jotta ne luovuttaisivat rakennukset viranomaisille. Toistaiseksi Venäjä-mieliset eivät ole kuitenkaan luovuttaneet rakennuksia.

Ukrainan kriisi vaikutti myös kirkkojen johtajien pääsiäisen ajan puheisiin. Ukrainan kirkon johtaja, patriarkka Filaret rukoili rauhaa Ukrainaan. Filaret myös syytti Venäjää epäoikeuden-mukaisesta toiminnasta.Moskovassa venäläisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill rukoili rauhaa ja hyviä suhteita Ukrainaan.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)