Ukrainan rauhasta neuvotellaan taas

Teksti: Maria Österlund
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 11.02.2015

Euroopan johtajat ovat neuvotelleet viime päivinä useita kertoja, jotta Ukrainaan saadaan rauha.

Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.Jo syyskuussa osapuolet solmivat sopimuksen tulitauosta. Sekä Itä-Ukrainan separatistit että Ukrainan hallituksen joukot rikkoivat tulitaukoa heti.

Viime aikoina taistelut ovat kiihtyneet. Tuhansia ihmisiä on kuollut. Yli miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Elintarvikkeista ja lääkkeistä on suuri pula Itä-Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on varma, että Venäjän sotilaat taistelevat yhdessä separatistien kanssa Itä-Ukrainassa. Hän toivoo länsimailta aseapua, jotta hallituksen joukot pärjäisivät paremmin separatisteja vastaan.

Yhdysvallat suunnittelee aseapua Ukrainaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel vastustaa sitä. Hänen mielestään kriisi ei ratkea aseilla.

Ainakin Ukrainan, Saksan ja Ranskan johtajat tapaavat Minskissä keskiviikkona. Tarkoitus on, että kokoukseen osallistuvat myös Venäjän ja Ukrainan separatistien johtajat sekä Euroopan turvallisuusorganisaatio Etyjin edustajat. Rauhanehdoista ei ole tietoa. On mahdollista, että Luhanskin ja Donetskin alueille ehdotetaan itsehallintoa.

Lähteet Yle, Helsingin Sanomat

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)