Trumpin puhelua tutkitaan rikoksena

Teksti: Markku Juusola
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 27.09.2019

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen ison kohun keskellä. Yhdysvaltain kongressi eli eduskunta tutkii nyt, onko Trump tehnyt virkarikoksen.

Rikosepäily liittyy Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin keskusteluun puhelimessa. Trump ja Zelenskyi keskustelivat puhelimessa heinäkuussa. Trump pyysi puhelun aikana Ukrainan presidentiltä, että tämä tutkisi Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Joe Biden yrittää päästä demokraattisen puolueen ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Joe Bidenin poika Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä. Yhtiötä epäillään lahjonnasta.

Mikä tässä voi olla rikollista? Trumpia epäillään siitä, että hän on käyttänyt presidentin asemaansa oman vaalitaistelunsa apuna. Trumpia epäillään siitä, että hän painosti Zelenskyiä hankkimaan tietoja, jotka vahingoittavat Joe Bidenin mainetta. Se on Yhdysvaltain perustuslain vastaista.  Biden on todennäköisesti demokraattien ehdokas eli Trumpin vastustaja seuraavissa vaaleissa.

Virkarikostutkinnan aloittamisesta päätti edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi viime keskiviikkona. Pelosi sanoi, että Trump on pettänyt virkavalansa ja rikkonut perustuslakia.

Trump saatetaan erottaa presidentin virasta, jos hän on rikkonut perustuslakia. Erottaminen vaatii kuitenkin, että enemmistö kongressin edustajista kannattaa sitä. Se on epätodennäköistä, koska toinen suuri puolue, republikaanit, kannattaa Trumpia.

Lähde: STT

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)