Taistelut Ukrainassa jatkuvat edelleen

Teksti: Maria Österlund
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 09.09.2014

Ukrainan tulitauko alkoi perjantaina, mutta se ei ole pitänyt.

Jo viikonloppuna käytiin taisteluita ainakin Mariupolin ja Donetskin lähellä. Viime viikon lopulla Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat tulitauosta Itä-Ukrainassa.

Tulitauosta huolimatta taistelut ovat jatkuneet monilla alueilla Itä-Ukrainassa. Maanantaina ei ollut selvyyttä, miten tilanne jatkuu.

Monet Nato-maat ovat luvanneet aseellista apua ja sotilaallisia neuvonantajia Ukrainalle. EU-maat ovat myös keskustelleet uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Venäjä on väittänyt koko ajan, että Ukrainassa ei ole venäläisiä sotilaita eikä Venäjä aio hyökätä Ukrainaan.

Venäläinen Sotilaiden äidit -järjestö sen sijaan on kertonut, että Ukrainaan on lähetetty useita tuhansia sotilaita. Järjestön mukaan taisteluissa on kuollut ainakin 200 venäläistä sotilasta.

Ukrainan asukkaat ovat jakautuneet kriisin vuoksi. Erityisesti Ukrainan länsiosassa ihmiset haluavat, että maa solmii lähemmät yhteydet länsimaiden ja Euroopan unionin kanssa. Ukrainan itäosassa suuri osa kansasta puhuu venäjää. Siellä monet haluavat olla enemmän ja tiiviimmin yhteydessä Venäjään.

Ukrainan kriisi alkoi tämän vuoden alussa, kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš ei suostunut tekemään yhteistyösopimusta Euroopan unionin kanssa. Päätös aiheutti kansannousun. Lopulta valtaan nousi Arseni Jatsenjuk. Venäjän mielestä se oli virhe. Venäjä otti haltuunsa Krimin niemimaan Itä-Ukrainassa. Siitä asti levottomuudet ovat jatkuneet Ukrainan itäosissa.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)