Syyriassa on käynnissä verinen sisällissota

Teksti: lähde STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 19.06.2012

Syyria on ajatunut sisällissotaan.

Syyrian väkivaltaisuudet kiihtyvät. Hallituksen joukot ovat surmanneet useaan otteeseen esimerkiksi Haman lähellä olevan kylän sekä Homsin maakunnan Houlan siviiliväestöä. Joukossa oli paljon naisia ja lapsia. Surmat tehtiin erityisen julmalla tavalla. Hallitus kieltää veriteot ja syyttää niistä kapinallisten joukkoja.

Länsimaista etenkin Ranska, Britannia, Italia, Kanada ja Yhdysvallat vaativat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin eroa. Venäjä ja Kiina ovat kuitenkin sitä mieltä, että Syyriaa itsevaltaisesti hallitsevan Assadin syrjäyttäminen ei ole oikeutettua, eikä ulkopuolisten tule sekaantua Syyrian tilanteeseen. Syyria on Venäjän tärkeä liittolainen Lähi-idässä. Venäjä myy paljon aseita Syyriaan. Länsimaat ovat vaatineet jo useaan otteeseen YK:n turvallisuusneuvostolta pikaisia toimia ja kovempia pakotteita Syyriaa vastaan. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton epäilee, että Venäjä on myynyt Syyrian hallituksen joukoille taisteluhelikoptereita.

Syyrian tilannetta on verrattu vuoden 1995 Srebrenican verilöylyyn. Myös silloin maailma seurasi vierestä, kuinka hajoavan Jugoslavian serbialaiset surmasivat muslimeja. Vain kuukausi tämän jälkeen Nato pommitti Jugoslaviaa, ja Bosnian sota päättyi.

Syyriassa on pattitilanne. Ranskan presidentti François Hollande on ehdottanut sotilaallisia toimia Syyriassa. Muut maat eivät kuitenkaan vielä innostu ajatuksesta. Assadin hallinto ei aio erota vapaaehtoisesti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Syyriassa on käynnissä verinen sisällissota”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)