Suomi ja Turkki neuvottelevat ongelmista

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet Yle, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 24.05.2022

Suomi ja Turkki neuvottelevat nyt Suomen Nato-jäsenyydestä. Turkki on ilmoittanut, että se ei hyväksy Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että Suomi haluaa selvittää ongelmat Turkin kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi viikko sitten, että hän ei hyväksy Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusta Natoon.

Suomen presidentti Sauli Niinistö puhui viime viikolla puhelimessa Erdoğanin kanssa. Myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson puhui Erdoğanin kanssa puhelimessa. Niinistö sanoi Erdoğanille, että Suomi ei hyväksy terrorismia.

Turkki väittää, että Suomi ja Ruotsi suojelevat kurditerroristeja. Turkki haluaa, että Suomi toimii tiukemmin kurdien PKK-järjestöä vastaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että PKK on listattu Suomessa terroristijärjestöksi.

Turkki on Nato-maa. Turkki voi estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Nato voi ottaa uusia jäseniä vain, jos kaikki jäsenmaat sen hyväksyvät. Suomi pääsee Natoon vasta sitten, kun Suomen hakemus on hyväksytty kaikissa Nato-maissa, myös Turkissa.

Turkin presidentin neuvonantaja Ilnur Cevic sanoi tämän viikon alussa ruotsalaiselle SVT-televisiokanavalle, että kiistan ratkaiseminen voi viedä pari kuukautta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto allekirjoitti Suomen Nato-hakemuksen 17. toukokuuta.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)