Sotilasliitto Nato täyttää 70 vuotta

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 18.12.2019

Pohjois-Atlantin liitto Nato perustettiin 70 vuotta sitten. Natoa kutsutaan suurimmaksi ja vahvimmaksi sotilasliitoksi.

Sotilasliitto Naton 29 jäsenmaata kokoontuivat Lontooseen ja Watfordiin joulukuun alussa. Sotilasliiton jäsenmaiden johtajat keskustelivat Britanniassa Naton uudesta roolista muuttuvassa maailmassa.

Naton alkuperäisiä vihollisia, Varsovan liittoa ja Neuvostoliittoa, ei enää ole. Nykyisin Naton suurimpia uhkakuvia ovat Venäjä ja Kiina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi juuri ennen kokousta, että Nato on 70-vuotias aivokuollut. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mielestä Macronin kommentti oli ilkeä. Näin siitä huolimatta, että Yhdysvallat on vetäytynyt Naton ytimestä Trumpin kaudella.

Yhdysvallat on vähentänyt rahoitustaan

Trumpin mukaan eurooppalaiset Naton jäsenmaat ovat vapaamatkustajia, jotka eivät maksa tarpeeksi sotilasliiton kuluja. Yhdysvallat vähensi Naton rahoitusta juuri ennen juhlakokousta. Naton suurimmat rahoittajat ovat edelleen Yhdysvallat ja Saksa.

Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg on varoittanut useaan otteeseen Venäjän aiheuttamista uhista. Stoltenberg muistuttaa kuitenkin, että Venäjää ei haluta eristää, vaan lisätä keskustelua.

Lähteet HS, Yle, MTV3

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)