Miljoonat ukrainalaiset ovat ilman sähköä ja vettä

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet Yle, IS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 20.12.2022

Venäjä on tuhonnut suuren osan Ukrainan sähköverkosta ohjuksilla. YK on huolissaan siitä, miten ukrainalaiset selviytyvät talvella.

Ihmiset pakenivat Venäjän ohjusiskuja suojaan Kiovan metroon 16. joulukuuta.

Venäjä tuhoaa Ukrainan sähköverkkoa. Venäjä ampuu ohjuksia esimerkiksi voimalaitoksiin. Kun ohjukset tuhoavat voimalaitokset, ukrainalaiset eivät saa sähköä.

Venäjä ampuu ohjuksia Ukrainan kaupunkeihin ja pyrkii tällä tavalla tekemään ukrainalaisten elämän mahdottomaksi. Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoo, että Ukrainan tilanne on vakava. Miljoonat ihmset kärsivät Ukrainassa Venäjän ohjusiskujen takia. Türk muistuttaa, että Eurooppaan tulee luultavasti lisää ukrainalaisia pakolaisia talven aikana.

Voimalaitos paloi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa 19. joulukuuta. Venäjä teki voimalaitosta vastaan iskun dronella eli robottilennokilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Venäjän iskut ovat sotarikos. Ukrainalaiset siviilit menettävät mahdollisuuden tavalliseen elämään, koska Venäjä tuhoaa Ukrainaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi aiemmin joulukuussa , että Venäjä jatkaa iskuja Ukrainaan. Putin syytti Ukrainaa siitä, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.

Työntekijät korjasivat venäjän ohjusiskussa tuhoutuneita sähkölinjoja Odessassa 7. joulukuuta. Ukrainalaiset korjaavat Venäjän tuhoamat kohteet nopeasti. Venäjä tuhoaa ne kuitenkin yleensä uudelleen.

Venäjän iskut on tuomittu maailmalla. Iskut jättävät miljoonat ihmiset ilman sähköä ja vettä. Monet ihmiset eivät selviydy kylmästä talvesta, koska heillä ei ole vettä ja sähköä.

Ukrainan sota on jatkunut kohta 10 kuukautta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Ukraina arvioi, että sodassa on kuollut 13 000 ukrainalaista sotilasta. Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Miley arvioi, että Ukrainassa on kuollut yli 100 000 venäläistä sotilasta. Mark Mileyn arvion mukaan sodassa on kuollut tai haavoittunut 40 000 ukrainalaista siviiliä eli tavallista ihmistä.

Juttua on muokattu 21.12.2022. Juttuun on lisätty arvio kuolleiden ja haavoittuneiden ukrainalaisten siviilien määrästä.

Pariskunta söi illallista kynttilän valossa ravintolassa Kiovan keskustassa 6. joulukuuta. Venäjä hyökkäsi silloin Kiovaan rajusti.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)