Kuubassa muistellaan Castroa

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 28.11.2016

Kuuban pitkäaikainen presidentti ja vallankumousjohtaja Fidel Castro on kuollut. Castro kuoli viime perjantaina. Hän oli 90-vuotias. Castro hallitsi Kuubaa melkein 50 vuoden ajan.

Castro nousi valtaan vuonna 1959, kun Kuubassa tehtiin vallankumous. Hän johti vallankumousta yhdessä Che Guevaran kanssa. Vallankumouksen jälkeen Castrosta tuli Kuuban hallitsija. Hän luopui vallasta vuonna 2008.

Fidel Castro uskoi kommunismiin. Kuuban suhteet Yhdysvaltoihin katkesivat kokonaan useiksi kymmeniksi vuosiksi Castron johtaman kommunistisen järjestelmän takia. Jopa sadat tuhannet kuubalaiset pakenivat Yhdysvaltoihin.

Castroa arvosteltiin siitä, että hän ei hyväksynyt mielipiteenvapautta. Kuubassa oli ainoastaan yksi ainoa poliittinen ajattelumalli. Köyhyys lisääntyi Castron aikana Kuubassa valtavasti, eikä yksilönvapautta ollut.

Castron kannattajien mielestä hän teki Kuubasta maan, joka antaa kaikille ihmisille tasa-arvoisen koulutuksen ja terveydenhuoltojärjestelmän.

Kuubaan on julistettu suruaika. Fidel Castron muistojuhla vietetään tiistaina Kuuban pääkaupungin Havannan keskusaukiolla. Castron hautajaiset järjestetään 4. joulukuuta Santiago de Cuban kaupungissa.

Kuuban presidentti on nykyisin Fidel Castron pikkuveli Raúl Castro. Hän on 85-vuotias. Raúl Castro on ilmoittanut, että hän luopuu vallasta vuonna 2018.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kuubassa muistellaan Castroa”

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)