Kroatiasta tuli Euroopan unionin jäsenmaa

Teksti: PK, lähde Eurooppatiedotus
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 01.07.2013

Kroatia kuuluu nyt Euroopan unioniin. Kroatiasta tuli EU:n 28. jäsenmaa heinäkuun alussa.

Kroatia on ensimmäinen Länsi-Balkanin maa, joka pääsee unionin jäseneksi. Kroatian jälkeen EU:n jäseniksi hyväksytään todennäköisesti Makedonia, Serbia, Montenegro, Kosovo, Bosnia ja Hertsegovina sekä Albania. Näiden maiden jäsenyysneuvottelut kestävät kuitenkin vielä vuosia.

Kroatia itsenäistyi vuonna 1991, kun Jugoslavia hajosi. Jugoslavian hajoamista seurasi verinen sota Balkanin alueella.

Kroatia on odottanut EU:n jäsenyyttä jo 10 vuotta. EU on neuvotellut Kroatian kanssa pitkään, sillä se haluaa välttää ongelmat, joita uusilla jäsenmailla Bulgarialla ja Romanialla on ollut.

EU on vaatinut, että Kroatia uudistaa oikeuslaitostaan, sopii rajakiistoja, parantaa vähemmistöjen oikeuksia sekä karsii järjestäytynyttä rikollisuutta.

Kroatiassa on neljä miljoonaa asukasta. Kroatia on köyhä maa. Siitä tulee unioniin jälleen uusi nettosaaja. Se tarkoittaa, että muut jäsenmaat maksavat Kroatialle enemmän kuin se maksaa unionille. Kroatialle maksetaan loppuvuoden aikana 420 miljoonaa euroa.

EU:ssa uskotaan, että Kroatian jäsenyys vahvistaa Euroopan rauhaa ja vakautta. Kun Kroatia ja muut Balkanin maat ovat mukana EU:ssa, uusien sotien vaara Balkanilla vähenee.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)