Kansallismieli nousee Euroopassa

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 20.05.2015

Euroopan kansalaiset ovat yhä tyytymättömämpiä nykyiseen politiikkaan. Ääriliikkeet nostavat suosiotaan monissa maissa.

Yhteiskunnallinen tyytymättömyys on perinteisesti näkynyt  siinä, että populistiset puolueet saavat suosiota. Niin myös nyt. Eteläinen Eurooppa on elänyt taloudellisen epävarmuuden aikaa lähes 10 viime vuotta.

Kreikassa vasemmistolainen Syriza nousi vaalien jälkeen valtaan. Syriza on vaatinut useasti Kreikan velkojen anteeksiantoa. Ääriliikkeinä pidetään usein ainoastaan äärioikeistolaisia puolueita. Syriza on kuitenkin myös ääriliike.

Äärioikeisto saa nostetta EU-vastaisuudesta ja muukalaiskammosta. Äärioikeistolaisia puolueita ovat esimerkiksi ruotsalainen Ruotsidemokraatit, Britannian Ukip ja ranskalainen Kansallinen rintama. Kreikassa toimii kansallissosialistinen äärioikeistolainen puolue Kultainen aamunkoitto, joka on syyllistynyt suoranaiseen väkivaltaan.

Useimmat äärioikeistoa edustavat ryhmät toimivat kuitenkin lain mukaan ja poliittisin keinoin.

Ääripuolueista eniten esillä on ollut viime aikoina Ranskan Kansallinen rintama. Ranskalaispuolueen sisällä on puhjennut perheriita, josta on uutisoitu laajasti. Isä Jean-Marie Le Pen ja tytär Marine Le Pen ajavat samoja asioita: maahanmuuton kiristystä, Ranskan eroa eurosta ja EU:sta. Tytär haluaa kuitenkin johdattaa puolueen lähemmäs tavallista oikeistoa ja sanoutua irti kansallissosialistisista kytköksistä.

Marine Le Pen tähtää vuoden 2016 presidentinvaalien voittoon. Isä taas on kovemman linjan kannattaja. Isän ja tyttären välit ovat poikki.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)