Iran hyökkäsi Israeliin

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, HS
Kuva: Lehtikuva / AFP / Abedin Taherkenareh
Uutinen julkaistu: 15.04.2024

Iran hyökkäsi Israeliin myöhään lauantai-iltana. Iran ampui Israeliin yli 300 ohjusta ja lennokkia. Iranin ja Israelin välit ovat nyt todella huonot. Maailmalla pelätään, että sota laajenee Lähi-idässä.

Iran hyökkäsi myöhään lauantai-iltana Israeliin. Iran ampui Israeliin satoja ohjuksia ja lennokkeja. Suurin osa ohjuksista ja lennokeista ammuttiin Iranista. Osa ohjuksista ammuttiin Iranin liittolaismaista Lähi-idässä. Hyökkäys kesti viisi tuntia.

Israelin ilmatorjunta kertoi, että se ampui alas suuren osan ohjuksista ja lennokeista. Yhdysvaltojen, Britannian ja Jordanian armeijat auttoivat Israelia puolustuksessa.

Kukaan ei kuollut iskuissa. Seitsemänvuotias israelilainen tyttö joutui sairaalaan , koska hän sai vamman päähän ohjuksen sirpaleesta. 12 muuta ihmistä joutui myös sairaalaan.

Isku on historiallinen. Iran ei ole koskaan aiemmin hyökännyt suoraan Israelia vastaan.

Iran hyökkäsi Israeliin, koska se halusi kostaa. Israel iski Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen 1. huhtikuuta. Israelin iskussa kuoli seitsemän henkilöä, jotka kuuluivat Iranin vallankumouskaartiin. Israel ei ole myöntänyt, että se teki iskun Syyriaan.

Viikonloppuna kerrottiin, että Israel aikoo tehdä kostoiskun Iraniin. Yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times kertoi kuitenkin sunnuntai-iltana, että Israel on perunut kostoiskun. Israel perui iskun sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen sanoi sunnuntaina, että Iranin ja Israelin olisi toimittava maltillisesti ja vastuullisesti. Valtosen mukaan vaarana voi olla, että Iranin ja Israelin välinen riita laajenee.

Presidentti Alexander Stubb ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat asiasta maanantaiaamuna. Presidentti Stubbin mukaan Suomessa ei ole hätää. Stubb kuitenkin sanoi, että vanhempien olisi hyvä keskustella lasten kanssa, koska maailmassa on nyt niin paljon sotaa ja kauheita asioita sattuu koko ajan.

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi maanantaina, että Lähi-idällä ja maailmalla ei ole varaa sotaan, joka laajenee. Pääsihteeri sanoi, että nyt täytyy toimia maltillisesti. YK:n turvallisuusneuvosto oli hätäkokouksessa sunnuntaina Iranin hyökkäyksen takia.

Israelin sotalaivat partioivat sunnuntaina Netanyan rannikolla. Netanya on rannikkokaupunki Israelissa. Kuva: Lehtikuva / AFP / Jack Guez

 

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)