Intiassa on vaarallisen kuumaa

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet Yle, HS
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 09.05.2022

Intiassa on erittäin kuuma kevät. Helteet saapuivat Intiaan tänä keväänä paljon tavallista aikaisemmin.

Miljardi intialaista kärsii helteistä. Helteet alkoivat joissakin Intian osissa jo maaliskuussa. Intian pääkaupungissa Delhissä lämpötila on kohonnut jopa 45 asteeseen. Intian eri osissa on mitattu on mitattu viime aikoina 40–50 asteen lämpötiloja.

Norsunhoitaja antoi kylvyn elefantille erittäin kuumana päivänä. Kuva otettiin Farahissa Intian Uttar Pradeshin osavaltiossa 1. toukokuuta.

Intian pääministeri Narendra Mondi varoitti huhtikuun lopussa Intian osavaltioita maastopaloista.

– Tulipaloja on paljon. Viidakoissa on maastopaloja ja rakennuksia, kuten sairaaloita, on syttynyt tuleen.

Kuvassa on kuivunut Jamuna-joki Intian pääkaupungissa Delhissä.

Joissakin Intian osavaltioissa on suljettu kouluja. Koulut ovat kiinni esimerkiksi Länsi-Bengalissa ja Odishassa. Koulut on suljettu, koska lapset ja nuoret eivät kestä kovaa hellettä. Joidenkin lasten nenät ovat vuotaneet verta.

Monet ihmiset ovat jääneet ilman vettä ja ilmastointia, koska vesipumput ja ilmastointilaitteet eivät kestä kovaa hellettä. Intiassa on myös pulaa hiilestä. Intia tuottaa suuren osan energiastaan hiilellä. Hiilipulan takia sähköjä ja ilmastointia ei saada toimimaan. Koska sähköä ei ole, ihmiset eivät voi viilentää asuntojaan ja talojaan.

Myös Intian viljasato kärsii kovasta helteestä. Uttar Pradeshin osavaltiossa vehnäsato jää 60 prosenttia pienemmäksi kuin tavallisesti.

Intian trooppisen meteorologian instituutin tutkija Roxy Mathew Kolli sanoo, että Intian kuumuus johtuu ilmaston lämpenemisestä.

– Helteitä tulee aiempaa enemmän.

Kuvassa on intialainen perhe skootteriajelulla Amritsarissa Punjabin osavaltiossa Intian luoteisosassa. Perheen isä suojasi perhettä sateenvarjolla kuumuudelta ja auringolta.

YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien ilmatieteen laitoksen pääsihteeri Petteri Taalas sanoo, että kovilla helteillä on vaikutusta ihmisten terveyteen.

– Sitä ei kuitenkaan tiedetä, onko kova helle Intiassa ja Pakistanissa ainoastaan ilmastonmuutoksen syytä.

Myös Intian naapurimaassa Pakistanissa on kovia helteitä.

Myös muualla maailmassa on kuumaa. Kuvassa on kuolleita vuohia Adlalen kylässä lähellä Goden kaupunkia Etiopiassa. Afrikan sarvessa on nyt pahin kuumuus ja kuivuus yli 20 vuoteen. 20 miljonaa ihmistä on paennut kuumuutta.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)