Ihmiset pakenevat pois Somaliasta

Teksti: HV
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 28.02.2012

Somalian valtio on romahtanut, ja entistä useampi pakenee pois maasta.

Lontoossa järjestettiin viime viikolla kokous, jossa yritettiin keksiä keinoja Somalian avuksi. Suomen pääedustaja kokouksessa oli presidentti Tarja Halonen.

Somaliassa on alueita, joilla on suhteellisen rauhallista. Mutta siellä on myös alueita, joilla eläminen on erittäin vaarallista ja vaikeaa. Maan keski- ja eteläosissa valtaa pitää terroristiryhmä al-Shabaab, joka tekee monenlaisia hirveyksiä: tappaa, sieppaa ihmisiä vangiksi ja raiskaa naisia ja tyttöjä.

Lontoon kokouksessa pohdittiin, miten muut maat voisivat vaikuttaa tilanteeseen. Yhtenä vaihtoehtona ehdotettiin, että länsimaat tekisivät lentokoneilla ilmaiskuja al-Shabaabin leireihin. Toisena ilmaiskujen kohteena voisivat olla merirosvojen leirit. Viime vuonna somalialaiset merirosvot yrittivät hyökätä yli 200 laivan kimppuun. Mitään päätöstä ilmaiskujen aloittamisesta ei kuitenkaan tehty.

Afrikan Somaliassa on taisteltu verisesti jo 20 vuotta. Vuosien aikana miljoonia somalialaisia on paennut maasta pois. Suomessakin asuu noin 13 000 somalialaista.

5 kommenttia artikkeliin ”Ihmiset pakenevat pois Somaliasta”

 1. minun mielestäni syy siihen, että somalilaiset pakanevat heidat maasta on:
  somalian väliaikainen hallitus ei hoida riittavasti rauhaa koko maassa, koska hallituksen johtavat eivat ole ihmisten valitsemat.
  Väliaikainen hallitus on julistanut, että he hoitavat koko maata, mutta tämä ei ole totta.

  Vastaa
 2. Amnestyn haastattelemat lapset kertoivat nähneensä aseellisten ryhmittymien tappavan opettajia kouluihin tehdyissä hyökkäyksissä. He kertoivat myös, että tyttöjä on pakotettu avioliittoihin sotilaiden kanssa. Mogadishussa monet koulut ovat joutuneet sulkemaan ovensa, koska lapset ja opettajat pelkäävät joutuvansa tapetuiksi tai haavoittuvansa koulumatkalla.

  Lapsia on myös ruoskittu ja he ovat joutuneet todistamaan muita islamistiryhmien tekemiä järkyttäviä ihmisoikeusloukkauksia kuten kivityksiä, amputointeja ja julkisia teloituksia. Lapset ovat myös joutuneet todistamaan ystäviensä tai perheenjäsentensä kidutusta ja murhia.

  Vastaa
 3. Jälleenrakentamisessa on keskityttävä kolmeen keskeiseen asiaan: turvallisuuden lisäämiseen, humanitaariseen apuun ja somalialaisten tukemiseen yhteiskunnan rakentamisessa.

  Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)