Ihmeitä tekevä kirkko

Teksti: Hannu Virtanen
Kuva: Hannu Virtanen
Uutinen julkaistu: 13.02.2012

Paavi vierailee Kuubassa maaliskuussa, ja yksi tärkeimmistä käyntikohteista on Basilica del Cobre, ihmeitä tekevä kirkko.

Kuuba on kommunistinen valtio, mutta katolisella kirkolla on siellä silti vahva asema. Tosin monet kuubalaiset ovat taipuvaisia uskontoon, johon otetaan mukaan myös piirteitä vanhoista afrikkalaisista uskonnoista. Tätä oppia kutsutaan nimellä santeria.

Afrikkalaiset uskonnot levisivät Kuubaan orjien välityksellä. Espanjalaiset pakottivat jopa miljoona afrikkalaista orjiksi Kuubaan. Orjien tuominen alkoi jo 1600-luvulla, ja orjuus kiellettiin vuonna 1886.

On varsin yleistä, että ihmiset uskovat Kuubassa erilaisiin ihmeisiin, ennustuksiin ja muuhun yliluonnolliseen. Yksi ilmentymä tästä on saarivaltion itäosassa sijaitseva Basilica del Cobre -kirkko. Ihmiset matkustavat pitkienkin matkojen päästä kirkkoon ja pyytävät siellä apua patsaalta, jota kutsutaan Rakkauden neitsyeksi. Mustaihoiselta neitsytpatsaalta pyytävät apua erityisesti perheet, joihin ei vaikea saada lapsia. Osa avun pyytäjistä kokee, että he todella saavat patsaalta apua. Nämä ihmiset tuovat kirkoon myöhemmin kiitokseksi lasten vaatteita.

Paavi vierailee kirkossa

Ihmeitä tekevä kirkko on Kuuban katolisen kirkon pyhimpiä paikkoja. Sen vuoksi se on käyntikohteena, kun katolisen kirkon johtaja paavi Benedictus XVI vierailee Kuubassa maaliskuussa. Paavi on vieraillut Kuubassa vain kerran aikaisemmin. Silloinen paavi Johannes Paavali II kävi Kuubassa vuonna 1998.

Paavin edellinen vierailu herätti Kuubassa valtavasti huomiota. Samaa odotetaan nyt. Paavi tapaa myös maan kommunistijohtajan Raul Castron.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)