EU yrittää ratkaista pakolaisongelman yhdessä Turkin kanssa

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 08.03.2016

EU ja Turkki ovat päässeet sopuun siitä, kuinka pakolaisongelma ratkaistaan. EU:n ja Turkin johtajat uskovat, että neuvottelut johtavat turvapaikanhakijoiden hallitsemattoman virran pysäyttämiseen. Johtajat haluavat sulkea pakolaisten käyttämän Balkanin reitin.

Turkin kanssa järjestetty Euroopan unionin huippukokous päättyi myöhään yöllä. Turkin ja EU:n johtajien mukaan pakolaisten matka päättyy jatkossa nopeaan palautukseen EU:n puolelta takaisin Turkkiin. Kaikki Kreikan saarille saapuneet siirtolaiset, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan EU:ssa, aiotaan palauttaa jatkossa Turkin puolelle. EU ottaa vastaan puolestaan Turkin pakolaisleireiltä ihmisiä, jotka sijoitetaan EU-jäsenmaihin.

Turkki ei tee yhteistyötä EU:n kanssa ilman omia vaatimuksiaan. Turkki saa EU:lta ainakin kuusi miljardia euroa. Turkki haluaa myös viisumivapauden EU-maihin. Viisumivapauden on määrä tulla voimaan jo kesäkuun lopussa.

EU uskoo, että pakolaisten määrä romahtaa, kun heidät palautetaan nopeasti takaisin Turkkiin. EU ei halua vastaanottaa enempää turvapaikanhakijoita, koska unionin ei uskota kestävän suurempaa ihmismäärää. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Välimeren yli on tullut EU:n alueelle tänä vuonna yli 130 000 pakolaista. Yli 400 ihmistä on hukkunut, kun he ovat pyrkineet Turkista EU:n puolelle pienillä kumiveneillä.

Useat Balkanin maat ovat sulkeneet rajansa, koska ne eivät halua ottaa vastaan pakolaisia. Ihmiset eivät pääse Kreikasta pois. Se on johtanut tulehtuneeseen tilanteeseen, koska Kreikka ei selviä tilanteesta yksin. EU-komissio on ehdottanut, että Kreikalle annetaan hätäapua 700 miljoonaa euroa. Apu käytetään turvapaikanhakijoiden olojen parantamiseen.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)