Egypti on vaarassa ajautua sisällissotaan

Teksti: lähde STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 27.08.2013

Egyptin tilanne on vaikea. Väkivaltaisuudet ajavat maailman suurinta arabivaltiota kohti sisällissotaa.

Sotilaat turvaavat Egyptin pääkaupungin Kairon tärkeimpiä kohteita. Syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajat ja hänen vastustajansa ottavat yhteen väkivaltaisesti. Mursin puolueen Muslimiveljeskunnan jäseniä on pidätetty. Maan suurimmissa kaupungeissa on jatkuvasti valtavia mielenosoituksia. Egyptiin julistetaan poikkeustila, joka jatkuu ainakin syyskuun puoliväliin. Hallitus uhkaa, että turvallisuusjoukot iskevät voimalla, jos mielenosoitukset eivät rauhoitu. Suomalaiset matkatoimistot kotiuttivat kaikki matkailijansa Egyptin lomakohteista viime viikolla.

Tämä on Egyptin arkipäivää syyskesällä 2013, vain kaksi ja puoli vuotta arabikevään jälkeen. Arabikevääksi kutsutaan viime vuosien arabimaiden kansannousuja.

Mursia vastustava Tamarod-liike on kehottanut egyptiläisiä yhdistämään voimansa ja marssimaan kaduilla väkivaltaa vastaan. Kairossa, Aleksandriassa ja Suezissa on ulkonaliikkumiskielto, joka alkaa iltakuudelta Mursin tukijoiden ja Egyptin armeijan yhteenotoissa on kuollut yli tuhat ihmistä viimeisen kuukauden aikana. EU-johtajat Jose Manuel Barroso ja Herman Van Rompuy ovat vaatineet Egyptin väliaikaista hallintoa lopettamaan väkivallan omia kansalaisiaan kohtaan. Monien mielestä Egyptin väliaikainen presidentti Adli Mansur on nukkehallitsija, joka vain tottelee armeijan käskyjä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että Egyptissä saattaa syttyä sisällissota. Tuomioja ei usko, että ulkopuoliset voivat vaikuttaa Egyptin sisäiseen tilanteeseen

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)