Britannian eroneuvottelut EU:sta käynnistyivät

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 04.04.2017

Britannian EU-eron eli brexitin neuvottelut alkoivat maaliskuun lopussa. Neuvottelut kestävät kaksi vuotta. Vuonna 2019 Britanniasta tulee ensimmäinen unionin jättänyt maa.

Britannian pääministeri Theresa May oli luvannut jo aiemmin, että neuvottelut aloitetaan mahdollisimman pian. Britannian brexit-ministeri David Davis sanoi, että neuvottelut ovat historiallisen tärkeät Britannialle.

– Britannian hallitus haluaa hyvän sopimuksen jokaiselle Yhdistyneen kuningaskunnan maalle ja alueelle sekä muulle Euroopalle, Davis sanoi.

Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut EU:sta. Britannia päätyi eroon viime kesänä. Britanniassa järjestettiin silloin asiasta kansanäänestys.

Vielä ei ole selvää, mitä Yhdistyneen kuningaskuntaan kuuluvat itsehallintoalueet Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Wales aikovat tehdä. Britannian ja 27 EU-jäsenmaan tulee selvittää myös tämä asia neuvottelujen aikana. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon haluaa järjestää uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä ennen Britannian eroa unionista.

Britannialla on neuvotteluissa paljon vaatimuksia. Pääministeri May on sanonut, että Britannia jättää unionin sisämarkkinat. Britannia haluaa myös lopettaa EU-kansalaisten vapaan maahanmuuton ja miljardien jäsenmaksut unionille. Suurin osa EU:n muista jäsenmaista ei kuitenkaan hyväksy sitä, että Britannia ei jatka unionin sisämarkkinoilla, mutta haluaa tehdä edelleen vapaakauppaa eli verotonta kauppaa muun EU:n kanssa.

EU aikoo määrätä Britannialle loppulaskun. Erolaskun summa voi olla jopa 60 miljardia euroa.

Lähteet HS, STT

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)